Ukrán válság

2023.12.27. 07:37

Ukrajna több mint 38 milliárd eurónak megfelelő nemzetközi pénzügyi segélyt kapott idén

672. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy SZ60 típusú, egycsövű légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Liasenko

Az Egyesült Államok bejelentette az év utolsó, 250 millió dollár értékű katonai segélyét Ukrajnának

Az Egyesült Államok 250 millió dollárnyi (mintegy 90 milliárd forint) katonai segélyt küld Ukrajnának, a 2023-as év utolsó, Kijevnek szánt szállítmányaként – közölte a washingtoni külügyminisztérium szerdán.

Ahogy az előzőket, úgy az újabb csomagot is az amerikai készletekből juttatják el az ukrán hadszíntérre. A szállítmányban a többi között szerepelnek alkatrészek légvédelmi rendszerekhez, rakéták egyéb mobil kilövőrendszerekbe, páncéltörő lőszerek, a legnagyobb mennyiségben használt 105 és 155 milliméteres lövedékek, küldenek továbbá 15 millió lőszert kisebb fegyverekhez.

A külügyminisztérium közleménye kritikus fontosságúaknak nevezi a fegyverekből és felszerelésből álló támogatásokat, és sürgeti a szövetségi törvényhozást, hogy fogadja el az Ukrajna további segítésének finanszírozását lehetővé tevő költségvetés-kiegészítést.

A Biden-kormányzat az elmúlt hetekben többször jelezte, hogy az év végén elfogy az Ukrajnának elkülönített pénzügyi keret, és annak megújítása nélkül az Egyesült Államok a közeljövőben nem lesz képes újabb katonai és gazdasági támogatást nyújtani Kijevnek.

Az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta az Egyesült Államok 110 milliárd dollárt jóval meghaladó katonai, gazdasági és humanitárius támogatást küldött Ukrajnába.

A washingtoni külügyminisztérium szerdán azt is közölte, hogy Antony Blinken tárcavezető telefonon beszélt a török külügyminiszterrel, Hakan Fidannal, akivel egyebek mellett a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok felgyorsításáról, az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról, valamint Svédország NATO-tagságának török ratifikációjáról egyeztetett.

Donyecket és Gorlovkát lövik az ukránok

Ukrán katonák szerda este Donyeck és Gorlovka számos területét lőtték, és tíz 155 mm-es NATO-lövedéket is kilőttek – jelentette a DPR képviselete.

Jóváhagyták az első női katonáknak szánt páncélt

Az ukrán hadseregben szolgáló nők először kapnak speciálisan kialakított testpáncélt, miután az ukrán védelmi minisztérium december 27-én bejelentette, hogy a női katonák számára készült golyóálló mellény mintáját hitelesítették.

Németország rekordértékben exportált fegyvert idén

A szerdán ismertetett hivatalos adatok szerint Németország legalább 11,71 milliárd euró értékben hagyott jóvá fegyverértékesítést, meghaladva az előző, 2021-ben beállított 9,35 milliárd eurós rekordot.

A gazdasági minisztérium parlamenti kérdésre nyilvánosságra hozott adatai szerint tavalyhoz képest idén 40 százalék volt a növekedés. Az idei fegyverexport több mint egyharmada, 4,15 milliárd eurónyi irányult Ukrajnába, tavaly ez az összeg 2,24 milliárd eurót tett ki.

A jövő évi német költségvetés 8 milliárd eurót irányoz elő fegyverszállításra Ukrajnának.

Az Ukrajnának nyújtott német humanitárius, pénzügyi és katonai segítség teljes összege már meghaladta a 25 milliárd eurót az orosz agresszió kezdete, 2022 februárja óta.

Ukrajna több mint 38 milliárd eurónak megfelelő nemzetközi pénzügyi segélyt kapott idén

Az Oroszország által megtámadott Ukrajna több mint 38 milliárd eurónak megfelelő nemzetközi pénzügyi támogatást kapott az idén – közölte az ukrán pénzügyminiszter szerdán.

Szerhij Marcsenko a Forbes Ukraine magazinnak adott interjúban rámutatott arra, hogy a támogatás lehetővé tette minden szükséges kiadás finanszírozását. A pénz jelentős részét védelmi kiadásokra fordították, de jutott forrás a nyugdíjak, a belső menekültek segélyeinek és az állami alkalmazottak fizetésének a finanszírozására is.

A pénzügyminiszter szerint pénzügyileg stabilabb volt az idei év a tavalyinál, de hozzátette: naponta 120 millió eurót emésztenek fel a védelmi kiadások.

Szerhij Marcsenko korábban úgy nyilatkozott, hogy jövőre mintegy 33 milliárd euró külföldi forrásra lesz szüksége Ukrajnának.

Orbán Viktor közösségi oldalán közzétett bejegyzésében egyértelmű álláspontra, az azonnali tűzszünetre hívja fel a figyelmet:

Oroszország és India közelebb került a közös haditechnikai eszközök gyártásához

Oroszország és India „kézzelfogható” előrelépést ért el a haditechnikai eszközök közös gyártásáról folytatott tárgyalásokon – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, miután Moszkvában tárgyalt indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaisankarral.

Lavrov egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez az együttműködés stratégiai jellegű, mindkét ország érdekeit szolgálja, és hozzájárulna az eurázsiai kontinens biztonságának szavatolásához.

Moszkva tiszteletben tartja India azon törekvését, hogy diverzifikálja haditechnikai beszállítóit. Egyben kész támogatni Újdelhi azon törekvését is, hogy az India számára szükséges eszközöket helyben gyártsák – közölte.

LAVROV, Szergej; DZSAISHANKAR, Szubrahmanjam
Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezet fog a Moszkvában tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. december 27-én
Fotó: Alekszandr Nyemenov / Forrás: . MTI/AP/Pool/Kreml

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még szerdán találkozik Dzsaisankarral.

Az indiai diplomácia irányítója azt mondta, hogy Putyin és Narendra Modi indiai miniszterelnök várhatóan jövőre találkozik. Szólt arról is, hogy Lavrovval megvitatták az ukrajnai és a gázai konfliktust, továbbá a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat.

A dél-ázsiai állam Oroszország egyik legfontosabb gazdasági partnerévé vált, amióta a Nyugat 2022-ben átfogó szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai háború miatt. Moszkva olajkivitelének nagy részét Indiába irányította át, és fokozta diplomáciáját a BRICS-országok csoportján belül, amelynek mindkét ország alapító tagja.

Dzsaisankar szerint az indiai-orosz kereskedelem idén várhatóan meghaladja az 50 milliárd dollárt. Hozzátette, Újdelhi szívesen aláírna kétoldalú beruházási szerződést Oroszországgal, valamint szabadkereskedelmi megállapodást a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval.

Kétségbeesett az ukrán főparancsnok

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij kétségbeesetten fordult katonai segítségért Ukrajnához – írja a Newsweek.

„Egy magas rangú ukrán tisztviselő kétségbeesett kérést intézett Ukrajnához, mivel Oroszország egyre nagyobb lendületet vesz a konfliktusban” – olvasható az anyagban.

Zaluzsnij azt mondta, hogy Kijevnek katonai személyzetre, fegyverekre és lőszerre van szüksége.

Putyin gratulált Marinka elfoglalásáért

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin elmondta, hogy Marinka település átvétele sikeres volt. Egyben gratulált a védelmi osztály vezetőjének és a katonáknak.

Az orosz honvédelmi tárca vezetője, Szergej Sojgu kifejtette, Marinka felszabadítása csökkenti az ukrán fegyveres erők védekezési képességét, és további fellépésekre ad lehetőséget az orosz hadseregnek.

Kulcsfontosságú, hogy a tüzérség munkáját meglehetősen késleltettük Donyeck közelében (...), és ez lehetővé teszi, hogy hatékonyabban védjük meg Donyecket a támadásoktól

– mondta.

SOJGU, Szergej; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Szergej Sojgu védelmi minisztert hallgatja, miután az Admiral Golovko fregatt ünnepélyesen csatlakozott az orosz Északi Flottához a szentpétervári Szevernaja Verf hajógyárban 2023. december 25-én
Fotó: Alekszej Danyicsev / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Ezért fontos Oroszországnak Marinka

Októberben Jurij Knutov nyugalmazott ezredes a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében Marinkát és Avdijivkát a különleges művelet legfontosabb területei közé sorolta.

A legfontosabb irányok most Marinka és Avdijivka, azaz Bahmut déli szárnya. Ezeken a helyeken nem az a cél, hogy a csapataink előrenyomuljanak, a fő feladat Marinka felszabadítása azért, hogy megvédjük Donyecket a tüzérségi csapásoktól

– mondta.

Az ukránok kivonulnak egy donyecki településről

Ukrajna kivonul Kurakhove-ból is, ahová az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei visszatértek Marinka elvesztése után – jelentette be a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin.

Ukrajna 32 orosz drónt semmisített meg

Az ukrán légierő szerint Ukrajna egyik napról a másikra 32 orosz drónt lőtt le.
A légierő azt is elmondta, azok a drónok, melyeket nem tudtak elfogni, frontvonalbeli területeken csaptak le, elsősorban Herszon megyében.

Oroszország drónokkal támadta Odesszát

Az orosz katonák kamikaze drónokkal vették célba Odesszát, egy embert megöltek és legalább hárman megsebesültek, köztük egy 17 éves tinédzser – számoltak be róla az ukrán déli védelmi erők.

Marinka elfoglalása

Oroszország állítólag elfoglalta a Donyeck régiójában lévő Marinka települést, azonban ez számukra nem jelent taktikai nyereséget, és nem jár semmilyen jelentős előrenyomulási lehetőséggel – közölte a Háborútudományi Intézet (ISW).

Korábban Oroszország azt állította, hogy december 25-én teljesen elfoglalta a várost, de Valerij Zaluzsnyij ukrán főparancsnok másnap közölte, hogy az ukrán csapatok Marinka északi részén maradtak.

Károk Herszon infrastruktúrájában

A Kijev által ellenőrzött Herszon városában megsérült az infrastruktúra és egyes vállalkozások – jelentette be Alekszandr Prokudin, az ukrán Herszoni Regionális Katonai Igazgatóság (OVA) vezetője a Telegram-csatornáján.

Pontosította, hogy az objektumok az éjszakai robbanások következtében sérültek meg.

Orosz hajók hagyták el a Krím-félszigeten lévő Feodosziját

Két orosz hajó elhagyta Feodosziját néhány órával azután, hogy az ukrán erők lecsaptak az oroszok Krím kikötőjére.

Pályaudvart ért találat Herszonban

Legalább egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek – közölték ukrán tisztviselők.

Kilőttek két rakétát Dnyipro megyében

Az ukrán légierő december 26-án lelőtt két orosz Kh-59 irányított légi rakétát Dnyipro megyében – jelentette a Keleti Légi Parancsnokság.

Herszon megyét támadták az oroszok

Az egyik támadás Mykilske falut célozta – mondta Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója. Az egyik épület romjai alatt a mentők egy 71 éves férfi holttestét találták meg.

Több mint 9000 menekült érkezett kedden

Magyarország területére 2023. december 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4214 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4798 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában