Ausztrália tíz év alatt 40 százalékkal emeli védelmi költségvetését

Ausztrália jelentősen, tíz év alatt 40 százalékkal emelni fogja védelmi költségvetését, az elsődleges cél a katonai képességek erősítése az indiai- és a csendes-óceáni térségben – jelentette be az ország miniszterelnöke szerdán.

Scott Morrison arról számolt be, hogy ezen időszak alatt körülbelül 270 milliárd ausztrált dollárt fognak fordítani a nagyobb hatótávolságú csapásmérő képességek fejlesztésére, először is 200 darab nagy hatótávolságú, hajók elleni rakétát vásárolnak az Egyesült Államoktól.

„Elnyomástól és hegemóniától mentes indiai- és csendes-óceáni régiót szeretnénk, amelyben minden ország betartja a nemzetközi szabályokat és normákat” – közölte.

Noha Kínát nem nevesítette a kormányfő, szakértők szerint ez a lépés azt mutatja, hogy Ausztrália határozottabban kíván fellépni a Kínával való kapcsolatában, és kevésbé akar függeni az Egyesült Államoktól.

A bejelentés elemzők szerint fokozhatja a feszültséget Kínával, a nagy hatótávolságú rakéták vásárlása ellenlépéseket vonhat maga után Peking részéről.

Kína Ausztrália legfontosabb kereskedelmi partnere, azonban a felek viszonya közel sem nevezhető problémamentesnek, sőt az utóbbi hónapokban jelentősen tovább is romlott amiatt, hogy Canberra független nemzetközi vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány eredetét illetően.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Ez a robot megy a Marsra, keresi az élet nyomát
Egy hibás fordítás miatt terjedt el, hogy a távoli bolygót mesterséges csatornahálózat szeli át.
ÚtON: Baleset a Budapesti körúton
Az autósor egészen a Csillag térig ér.
Július 10-től karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni Magyarországról
Jövő péntektől számos országnak feloldják az előírt karanténszabályozást.
Ilyen volt a varsói V4-csúcs (videó)
Orbán Viktor egy rövid összefoglaló videót posztolt a találkozóról a Facebookon.
Ismét járni fog a komp Mindszent és Baks között
A Tisza apadása és a levonuló uszadék csökkenő mennyisége jelenleg lehetővé teszi a biztonságos kompközlekedést a Tisza Mindszent és Baks közötti szakaszán.
Gémfiókákat gyűrűztek a Fehér-tavon – Fotók
A Fehér-tavon nagyobb kiterjedésű nádasokban alakulnak ki gémtelepek.