Ország-világ

2009.05.12. 19:28

Az MSZP előtt az ingatlanadó kérdése

2, 10 és 30 millió forint lehet a jövőre bevezetendő ingatlanadó sávhatára, valamint ezek 0,2, 0,35 és 0,5 százaléka az éves mértéke.

A Független Hírügynökség információi szerint ez szerepel abban a prezentációban, amit Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden délután ismertetett az MSZP frakcójával.

A frakcióülés jelenleg is tart, onnan távozóban a kormányfő nem mondott részleteket a kormány adóelképzeléseivel kapcsolatban, mint mondta, nyitottak a szocialista képviselők javaslataira. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az ingatlanadó alól a nyugdíjasok és a munkanélküliek kaphatnak mentességet.

A 2010-re vonatkozó SZJA-szabályok kapcsán információink szerint a Pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy 5 millió forintra emelkedjen az alsó kulcs sávhatára. A két kulcs mértékét pedig 17, illetve 32 százalékban szabná meg a kabinet, de meghagyná a 4 százalékos különadót.


MSZP: a Pénzügyminisztérium folytatja az ingatlanadó tervezetének kidolgozását

Sem konkrét, sem elvi döntés nem született az MSZP kedd délutáni frakcióülésén az ingatlanadóval kapcsolatban. A több mint ötórás tanácskozás után Mesterházy Attila frakcióvezető egyetlen részletet sem árult el a tervezetről. Pusztán annyit mondott: a szocialista frakció felkérte a Pénzügyminisztériumot, hogy folytassa az ingatlanadó tervezetének kidolgozását.

A Független Hírügynökség információi szerint az MSZP frakciója előtt Oszkó Péter pénzügyminiszter a következő tervezetet ismertette: 2, 10 és 30 millió forint lehet a jövőre bevezetendő ingatlanadó sávhatára, valamint ezeken belül az ingatlan értékének 0,2, 0,35 illetve 0,5 százaléka az éves mértéke. Úgy tudni, hogy az ingatlanadó alól a nyugdíjasok és a munkanélküliek kaphatnának mentességet.

A 2010-re vonatkozó SZJA-szabályok kapcsán információink szerint a Pénzügyminisztérium azt javasolja, hogy 5 millió forintra emelkedjen az alsó kulcs sávhatára. A két kulcs mértékét pedig 17, illetve 32 százalékban szabná meg a kabinet, de meghagyná a 4 százalékos különadót.

Az MTV kedd esti Híradója szerint a termőföldet kivéve minden ingatlan után meg kellene fizetni az ingatlanadót. A garázsok és üdülők után lenne a legnagyobb az új teher: az ingatlan értékének 1 százaléka. A műsorban megszólaló szakértő szerint az ingatlanadó bevezetésével felértékelődhetnek a kisebb értékű ingatlanok, és sokan adhatják el 4-5 szobás házukat, lakásukat - ők megpróbálják majd kisebbre cserélni otthonukat, mert az új adóval már nem tudnák fizetni hiteleiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában