Ország-világ

2010.04.22. 17:47

Beperelték a T-Mobile-t!

Belföld – A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület a bírósághoz fordult annak megállapítása érdekében, hogy a legnagyobb hazai mobilszolgáltató tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaz.

Segesvári Csaba

A Magyar Telekom Nyrt. – hasonlóan más mobil szolgáltatókhoz – egyéni üzletfelei esetén 30 másodperces, illetve egyperces időegységet alkalmaz díjszabása során, miközben a szolgáltatás időtartamát másodpercben méri. Ráadásul a Magyar Telekom Nyrt. T-Mobile egyes üzleti csomagjai esetén a díj meghatározásánál a cégek választhatják a másodperces egységekben történő elszámolást, azaz diszkriminálja egyéni üzletfeleit a szolgáltató – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Dr. Baranovszky György FEOSZ ügyvezető elnöke.

Az egyik kifogásolt csomag.

Az egyik kifogásolt csomag.
Ez, a két fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet szerint tisztességtelen több okból is.
Egyrészt a felek között a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel támasztójával szerződést kötő fél hátrányára állapítja meg a feltételt a szolgáltató, hiszen egy, akár 5-10 másodperces is hívásért is 30 másodpercet fizet az ügyfél. Másrészt diszkriminatív is, hiszen míg üzleti ügyfelei esetén mód van a másodperc alapú számlázásra, addig a fogyasztók esetében ez nem lehetséges. A KÖFE korábban levélben fordult a szolgáltatóhoz annak érdekében, hogy módosítsa általános szerződési feltételeit a cég, a megkeresésre egyelőre válasz nem érkezett. Mindezek miatt a FEOSZ és a KÖFE közérdekű keresetet ad be a bírósághoz annak megállapítása végett, hogy a Telekom tisztességtelen általános szerződési feltételeket alkalmaz.

Bíróságra került az ügy. Fotó: internet

Bíróságra került az ügy. Fotó: internet
A Fővárosi Bírósághoz április 20-án beadott keresetben, a két szervezet kéri, hogy a bíróság állapítsa meg a sérelmes általános szerződési feltételnek, az Általános Üzletszabályzat Díjszabás T-Mobile Előfizetéses ügyfelek részére című 2. számú Mellékletének 1.10 pontjának a 30 másodpercre és egy perces egységekre vonatkozó részeinek semmisségét annak tisztességtelensége okán a kikötés nyilvánosságra hozójával szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 209/A § (2) bekezdése, illetve a 209/B § (1) bekezdése alapján, valamint állapítsa meg a sérelmes általános szerződési feltételek a Dominó Üzletszabályzat „Díjszabás T-Mobile Dominós Ügyfelek részére" címet viselő 2. számú mellékletének 2.1.2. pontjának 60 másodperces kitételeinek semmisségét annak tisztességtelensége okán, a kikötés nyilvánosságra hozójával szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 209/A § (2) bekezdése, illetve a 209/B § (1) bekezdése alapján. Ha a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet nem lehet visszaállítani, a szerződést a határozathozatalig terjedő időre nyilvánítsa hatályossá a Ptk. 237. § (2) bekezdése alapján – olvashatjuk a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE) általi indítványban.

A nyitóképért köszönet a Karinthy Színháznak, a képet innen vettük.

Címkék#bíróság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában