Ország-világ

2009.03.31. 17:43

Emberi gondolatokkal irányítható robotot mutatott be a Honda

A robotot a gazdája a saját fejére helyezett sisakszerű szerkezet révén irányítja.

A Honda Motor japán vállalat kedden bejelentette, hogy olyan robotot fejlesztett ki, amely emberi gondolatokkal irányítható. Ez a Honda híres ASIMO robotjának legújabb verziója. A robotot a gazdája a saját fejére helyezett sisakszerű szerkezet révén irányítja. A sisakban az agyi elektromos hullámokat felfogó EEG van, továbbá egy infravöröshöz közeli tartományban működő optikai érzékelő.

Ha a robot gazdája erősen koncentrál arra a gondolatra, hogy felemelné saját jobb karját, akkor ASIMO, a robot felemeli a jobb karját. A bemutatón egy ember mozdulatlanul ült, arra gondolt, hogy felemeli a bal karját, majd 2-3 másodperc múlva a robot felemelte a bal karját.

A robot mozdulatainak pontossága attól függ, mennyire tud a kísérleti személy összpontosítani. ASIMO az esetek 90,6 százalékában képes pontosan végrehajtani a mozdulatokat - közölte Okabe Tacuja, a Honda Kutatóintézet egyik tudósa, aki részt vett a robot kifejlesztésében.

ASIMO

ASIMO
Mivel az emberek agyi tevékenységének jellemzői nagyon egyéniek, a gépnek előzőleg 2-3 órán át kell tanulmányoznia a kísérleti személy agytevékenységét ahhoz, hogy aztán az illető gondolatai irányíthassák a robotot.

ASIMO egyelőre négy alapvető gondolattal irányítható: ha a gazdája kar-, lábmozdulatra, futásra vagy nyelésre koncentrál.

Az agytevékenység megfigyelésével a világon mindenütt foglalkoznak, de a Honda világelsőnek tekinti magát abban, hogy beültetett szenzorok nélkül képes érzékelni az agytevékenység változását.

A japán cég olyan "gondolatolvasót" szeretne konstruálni, amely hordozható méretű. A későbbi cél az olyan robot, amely segíteni tudna a ház körüli munkában, például a mosogatásban, virágöntözésben. A kutatásban a Honda mellett részt vesz egy állami támogatást élvező kutatóintézet és a Shimadzu precíziósműszer-gyár.

"Amin dolgozunk, az egyelőre alapkutatás, de álmunk a kereskedelmi forgalmazás. Ám addig még nagyon hosszú út van előttünk" - jelentette ki a robot bemutatóján Arai Jaszuhisza, a Honda Kutatóintézet vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában