Ország-világ

2015.10.28. 20:14

Gyurcsány szerint így kellene emelni a minimálbért

Meg kell állapodni a munkaadókkal, hogy 5 éven keresztül (...) az infláció felett 3-4 százalékkal növeljük a minimálbért - mondta a DK elnöke.

A minimálbér fokozatos emelése mellett érvelt szerdai oroszlányi lakossági fórumán [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] volt kormányfő.

"Meg kell állapodni a munkaadókkal, hogy öt éven keresztül (...) az infláció felett 3-4 százalékkal növeljük a minimálbért, és három-négy év múlva érzékelhetően jobban fogunk élni" - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mintegy 350 fős hallgatósága előtt.

"Szocialista barátaim azt mondják, hogy egy lépcsőben emeljük fel a nettó minimálbért 50-60 százalékkal. Ebbe bele fogunk gebedni, holnapután a cégek fele be fog zárni" - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve: "nagyotmondás helyett az igazmondásra kell összpontosítani".

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, ha egy erősebb fél visszaél a hatalmával, akkor be kell szállnia az államnak, "a baloldal államának és kormányának ki kell kényszerítenie a béremelést". Emlékeztetett a DK alapításának 4. évfordulóján közzétett röpiratuk egyik fejezetére, amelyben kifejtették: tisztességesen meg kell fizetni a munkásokat.

"A munkás bére nem romolhat, a bér legalább az inflációval emelkedjen. Ez jár, erről nem kell tárgyalni" - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc szerint annak sincs igaza, aki a hasznot lopásnak tekinti, mert a tulajdonosnak is jár a befektetése utáni jövedelem.

Amíg nincs egymással szolidaritást vállaló mentalitás, a békétlenség maradni fog - fogalmazott a politikus, aki szerint a fair viselkedés az, ha betartjuk a szabályokat, nem élünk vissza a helyzetünkkel, és "nem építünk üzleti modellt törvénytelen foglalkoztatásra".

A DK elnöke szerint állampolgári joggá kellene tenni, hogy az emberek alapszinten normálisan éljenek, ehhez olcsóbban kellene adni az első két köbméter vizet, az első ötven kilowattóra áramot, illetve valamennyi internetes hozzáférést.

A politikus kijelentette, vannak ügyek, amelyekben a DK nem hajlandó kompromisszumot kötni. Példaként említette, hogy nem pártolják a halálbüntetést, és nem helyeslik a jelenlegi menekültpolitikát.

Gyurcsány Ferenc az utóbbi téma kapcsán elmondta, hogy két hétig ötven-hatvan embert szállásolt el, és ez élete egyik legfantasztikusabb élménye volt.

"Tudom, hogy a többség erről mást gondol, de muszáj embernek maradni" - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában