Ország-világ

2015.03.14. 10:26

Három tonna fémhulladékot foglalt le a NAV

A pénzügyőrök a fővárosban és környékén végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, főként magánszemélyek ingatlanán, amelyek az ott tárolt nagy mennyiségű fémhulladék miatt váltak gyanússá.

Több mint három tonna, szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot foglaltak le Budapesten és Pest megye több településén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, a kiszabott bírságok összege meghaladja a hárommillió forintot - közölte a NAV szombaton az MTI-vel.

A pénzügyőrök a fővárosban és környékén, több településen is végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket, főként magánszemélyek ingatlanán, amelyek az ott tárolt nagy mennyiségű fémhulladék miatt váltak gyanússá - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A jogszabály alapján személyes tulajdonú ingatlanon maximum három köbméter, kizárólag a háztartásban keletkező fémhulladékot lehet tárolni.

Számos esetben találtak az engedélyezettnél nagyobb mennyiségű fémet, ezekről egyértelműen meg lehetett állapítani, hogy nem keletkezhettek a háztartásokban, hanem valószínűleg illegális tevékenységből származnak.

A szabálytalanul felhalmozott fémhulladékot minden esetben lefoglalták - írta a hatóság.

Közölték még, hogy emellett közúti ellenőrzések alkalmával is találkoztak szabálytalan fémszállítással. Fémkereskedelmi engedélyköteles anyag csak a megfelelő okmányok birtokában szállítható, ami több ellenőrzött szállítmány esetében nem állt rendelkezésre.

A szabálytalanul szállított engedélyköteles anyagokat szintén lefoglalták.

A pénzügyőrök illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt több mint három tonna fémet - többek közt vasat, rézkábelt és alumíniumforgácsot -, illetve különböző fémhulladékokat foglaltak le. Eddig több mint 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában