Ország-világ

2011.07.14. 16:21

LMP: plusz 560 milliárdnyi megszorítás jöhet jövőre

Az LMP szerint 2012-re ráadás Orbán-csomag jön, ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb számításaiból.

[namelink name="Scheiring Gábor"] az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője csütörtöki közleményében leszögezi: "a bukott egykulcsos adó, a belföldi fogyasztás visszaesése és így a tervezettet jelentősen alulmúló költségvetési bevételek miatt a Széll Kálmán Terv megszorításait 560 milliárddal kell megfejelni, hogy a költségvetés jövőre tartható legyen." Az LMP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul szakítson a gazdagoknak kedvező egykulcsos adóval és a megszorításokra épülő gazdaságpolitikával.

Az MNB legfrissebb elemzésének szerdai bemutatóján beszélt arról Varga Lóránt az elemzést készítő csapat vezetője: ha a Széll Kálmán Terv és a konvergenciaprogram tervezett lépései a jövő évben megvalósulnak, és a stabilitási tartalékot beépítik a 2012-es büdzsé bázisába, akkor is feszítetten lehet elérni a kormány jövő évre tervezett 2,5 százalékos GDP-arányos, eredményszemléletű hiánycélját. Ezek nélkül a 2,5 százalékos deficitcél megvalósításához a GDP 2 százalékát meghaladó egyenlegjavulásra van szükség a költségvetés belső tételeinél jövőre, a 2011. évi bázishoz képest.

Scheiring Gábor közleményében rámutat: a Költségvetési Tanács elemzésével és a jegybank legfrissebb számításaival összhangban az LMP már többször figyelmeztette a kormányt, hogy a gazdagoknak juttatott adókedvezmények nem alkalmasak a gazdaság rendbetételére. A költségvetésen keletkezett 500 milliárdos lyukat tovább növelik a megszorításokkal csökkenő belső kereslet miatt elmaradó ÁFA és társasági adó bevételek. "A kabinet az elmúlt 20 év politikáját folytatja, ami már a kormányváltás előtt is bukásra volt ítélve" - írja az ellenzéki politikus.

Címkék#LMP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában