Ország-világ

2008.02.07. 17:22

Napelem az újbudai önkormányzat épületének tetején

Napelemeket szereltek az újbudai önkormányzat tetejére, melyeket csütörtökön adott át Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter Molnár Gyula polgármesternek és Lakos Imre alpolgármesternek. A zöld tárca vezetője szerint a berendezés 27 tonnával csökkenti évente a szén-dioxid kibocsátást.

A napenergia felhasználás területén úttörőnek nevezte az újbudai önkormányzatot Fodor Gábor. A hivatal épületének tetején az eddigi legnagyobb felületű napelemes energiafelhasználási rendszert alakították ki - mondta. Fodor Gábor hangsúlyozta: a berendezés évente 27 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, ami nagy eredmény.

Ezt a példát akarják mindenki elé állítani, hogy a megújuló energiák részarányát kell növelni - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek a környezetvédelmi miniszter. Hozzátette: nemcsak azért, mert az Európai Bizottság döntése értelmében az elkövetkező években a jelenlegi 4 százalékról 13 százaléka kell növelni, hanem a meggyőződésük is ez.

A csütörtökön átadott napelem a XI. kerületi önkormányzatnál elősegíti a fűtést és a hűtést is. A légkondícionálóra is kevebb szükség lesz, mert a naperőművet úgy alakították ki a tetőn, hogy 5-10 százalékkal csökkenti a hűtési igényt. Fodor Gábor hozzátette: 8 év alatt térül meg a beruházási költség, tehát 8 év után jeletős megtakarítást termelnek a napelemek.

Lakos Imre alpolgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: körülbelül 25 millió forintos beruházásról van szó, a berendezésre 20 év garanciát vállalt a kivitelező. A napelemek a polgármesteri hivatal tetejének egészét lefedik, így naperőműként funkcionál majd. Az önkormányzat energiafelhasználásának egyébként 30-50 százalékát tudják majd fedezni a megújuló energiaforrással. A felesleges energiát visszatáplálják majd a rendszerbe, értékesítésre kerül - ennek részletei azonban még nem kidolgozottak - tette hozzá.

A zöld tárca vezetője arról is beszélt, hogy 110 milliárd forint áll majd rendelkezésre az uniós fejlesztési pénzekből a megújuló energiák részarányának növelésére az elkövetkezendő években. Létrehoztak egy Zöld Beruházási rendszert is, aminek a lényege, hogy kyotói kvótánk értékesítéséből befolyt összeget kizárólag a környezettudatos technológiák és a széd-dioxid kibocsátás csökkentésére lehet fordítani. Azaz akár a mostanihoz hasonló beruházásokra. Az, hogy ez mennyi pénzt jelent nem tudni, de milliárdos összegről van szó. Továbbá 14 milliárd forint áll rendelkezésre a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatokra is - fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában