Ország-világ

2009.08.25. 12:27

Paul McCartney 1966 óta halott?

Összeesküvés-elméletek a Abbey Road lemezborítóján? 40 évvel ezelőtt, augusztus 8-án délelőtt 11 óra 35 perckor a Beatles tagjai átsétáltak egy dél-londoni zebrán...

Daily Mail (fordította: Nyemcsok Éva)

Új, Abbey Road című albumuk lemezborítójához a fotókat csupán tíz perc sétányira készítették attól a stúdiótól, ahol felvették a lemezt. A Beatles legendás tagjairól ekkor mindössze hat kép készült, a fotós, Iain Macmillan egy létráról készítette a felvételeket.

Azóta ez a lemezborító a zenetörténet legendás borítói közé írta be magát, két okból is: egy album borítóját sem utánozták annyian, mint ezt, másrészt egy lemezhez sem kötődött ennyi összeesküvés-elmélet. A megszállott Beatles-rajongók bizarrabbnál bizarrabb teóriákkal állnak elő időről időre - még azzal is, hogy Paul McCartney meghalt. Szerintük Paul autóbaleset áldozata lett, és a későbbiekben egy hasonmás helyettesítette.

Összeesküvés-elméletek a Abbey Road lemezborítóján?

Összeesküvés-elméletek a Abbey Road lemezborítóján?
A történtek miatt a zenekar életben maradt tagjai bűntudatot éreztek, és a rajongókat megtévesztendő Pault a lemezborító fotózásakor egy másik férfi "helyettesítette". A megszállottak még annak ellenére is ragaszkodnak ahhoz, hogy a lemez Paul haláláról hordoz titkos üzenetet, hogy Paul McCartney még ma is kiváló egészségnek örvend. A fanatikusok úgy vélik: ha a lemezborító elejét közelről nézzük, halállal kapcsolatos szimbólumot láthatunk rajta.

Paul McCartney 1966 óta halott?

Paul McCartney 1966 óta halott?
Ha a halálhoz nem is, az elmúláshoz némi köze volt az Abbey Road című lemeznek: a zenekar a végét járta. Akkor ugyan ezt még nem hozták nyilvánosságra, de a Beatles feloszlás előtt állt, és soha többé nem adtak ki másik albumot. A zenekar tagjainak kapcsolata ekkorra már annyira megromlott, hogy még az eredeti tervet is elvetették, nevezetesen, hogy az eredetileg Everest című lemezhez a Himaláján készüljenek róluk fotók. Ehelyett nem messze a stúdiótól sétáltak át a zebrán. De az összeesküvés-elméletek gyártói ennél sokkal többet vélnek kiolvasni a lemezborítóból...


1. A temetés

Az összeesküvés-elméletet gyártók számára az, hogy a Beatles egy zebrán kel át, Paul temetését jelképezi. John Lennon megy elöl fehér zakóban - ő szimbolizálja a papot. A feketébe öltözött Ringo Starr a gyászoló. Az ápolatlan George Harrison kopott öltönyében: a sírásó. Paul egy régi öltönyt visel, ő az egyetlen, aki mezítláb sétál át a zebrán. Később Paul elmagyarázta: a fotózás kezdetekor még szandál volt rajta, de mivel nagyon meleg volt, levette. Ezzel szemben a teoristák vitatják a Paul által elmondottakat. Ők a mezítlábasságot úgy értelmezik: Paul volt a halott, akit temettek.


2. A cigaretta

Paul McCartney balkezes, de a cigarettát a fényképen a jobb kezében tartja. (Abban az időben a dohányzás általánosan együtt járt a koffein által elszínezett körmökkel.) Így tehát ebből az következik, hogy nem is Paul van a képen, hanem egy férfi, aki nagyon hasonlít rá. Továbbá: Paul nem tart lépést a többiekkel. A zenekar másik három tagjának a bal lába van elöl, Paulnak a jobb - ez egy újabb dolog, ami megkülönbözteti őt a többiektől.


3. A rendszám

A háttérben álló fehér VW Beetle rendszáma LMW 28IF. Ebből a 28IF az összeesküvés-elmélet szerint azt jelenti, hogy Paul a fotózáskor lett volna 28 éves (az if azt jelenti angolul: ha), ha nem hal meg. Egyébként Paul 27 éves volt, amikor a felvételek készültek - de természetesen erre is van "magyarázat". Ugyanis az indiai varázslók egy elmélet, nem pedig a születési dátum alapján számolják ki az ember korát. Szerintük Paul akkor 28 éves volt. A lemezfotózáskor már köztudott volt, hogy a zenekar egy indiai guru, Maharishi Mahesh Yogi követője. Egyesek szerint világos, hogy az LMW rendszám arra utal, hogy Linda McCartney siratja Pault (angolul a weep azt jelenti, hogy siratni). Paul és Linda a felvétel készítése előtt egy évvel házasodott össze.


4. A nézelődők

A nézelődők a háttérben: egy csoport fehér ruhás ember. Az utca ugyanazon oldalán állnak, míg a másik oldalon csupán egy ember áll. Ez azt jelentené, hogy Paul más volt, mint a többiek?


5. A rendőrautó

Az út jobb oldalán egy rendőrautó áll, az összeesküvés-elmélet szerint azért, hogy titokban tartsák Paul halálát. Az elmélet szerint a zenekar menedzsere, Brian Epstein megvásárolta a hallgatásukat.


6. Az autók vonala

A fehér bogárhátú egy vonalban áll másik három autóval, ami előtte parkol. Ha ezt a négy autót egy képzeletbeli vonallal összekötjük, az "levágja" Paul fejét, ami arra utal, hogy milyen sérülést szerzett az állítólagos autóbalesetben.


7. A vérfolt

A lemez Ausztráliában piacra dobott verziójának borítóján van egy folt - az elmélet szerint egy vérfolt - az aszfalton, pontosan John és Ringo között. Ez pedig újra csak erősíti az autóbaleset tényét.


8. A megtört S-betű

Az Abbey Road lemezborítójának hátuljára rányomták a Beatles együttes nevét. Egy hatalmas törés látható az S betűben - ami arra utal, hogy a zenekaron belül akkor már problémák adódtak.


9. A pontok

A Beatles felirattól balra nyolc pont látható. Amikor a zenekar összeállt, még csak hárman voltak. Tehát ez azt jelentené, hogy csak három Beatle marad?


10. A halál szimbóluma

Ha a borító hátoldalát 45 fokban elfordítjuk az óramutató járásával ellentétes irányba, akkor egy rémisztő halálfejet látunk fekete köpenybe burkolózva. A teoristák szerint ez annak a bizonyítéka, hogy valaki meghalt a zenekarból.


11. A lány

Senki sem tudja, hogy ki az a lány, aki kék ruhában látható a borító hátoldalán. Az elmélet szerint az "autóbaleset" éjszakáján szakadt az eső, és Paul felajánlotta egy Rita nevű lánynak, hogy hazaviszi. Ez a lány tehát nem lehet más, csak Rita, aki éppen segítséget próbál kérni az autóbaleset után.


12. Paul nyughelye

Ha a falon olvasható szöveget részekre bontjuk, túlvilági üzenetet olvashatunk ki belőle, mégpedig azt: "Be at Les Abbey". Vagyis Abbey-ben lenni. (A les az Abbey szó francia névelője). A numerológia szabályai szerint az R és O betű a 18. illetve a 15. az angol ABC-ben. Ha a két számot összeadjuk, 33-at kapunk, ha megszorozzuk 2-vel, a végeredmény 66. Ez az az év, amikorra a teoristák megjósolták Paul halálát. Van továbbá három C betű, ami az angol ABC harmadik betűje, ez 33-at jelent, vagyis CC-t. A Cece a Cecilia név becézése, ezek szerint Paul Abbey-ban, a Szent Cecilia temetőben nyugszik, a Wight szigeten, Ryde apátságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában