Ország-világ

2011.04.18. 13:56

Századvég felmérés: Széchenyi és a Szent Korona szimbolizálja Magyarországot

A magyar választók számára a Szent Korona a legerősebb tárgyi szimbólum, amely az országot jelképezi – derült ki a Századvég legújabb nemzeti identitás kutatásából. Igaz ez annak ellenére, hogy a Korona körül súlyos politikai viharok dúltak a rendszerváltás után és dúlnak a mai napig.

Delmagyar.hu

A választók véleményét, a nemzeti önazonosság szimbolikáját érdemben nem befolyásolták azok az évtizedes politikai viták, amelyek a Szent Korona körül folytak a rendszerváltást követően, majd új erőre kaptak az alkotmány körüli aktuális politikai küzdelemben.

A Századvég 2011. március végén készült, 1000 fős országos adatfelvételének tanúsága szerint legalább is, a megkérdezettek közel 55%-a spontán, úgynevezett nem irányított, nyitott kérdésre ("Az Ön számára melyik az a tárgy, építmény, amely a legerősebben szimbolizálja Magyarországot?") a Szent Koronát azonosította a Magyarországot leginkább kifejező szimbólumként.


Második helyen a nemzeti lobogó áll, a megkérdezettek 17,1%-a szerint. Megjelenik még a magyar címer (8,3%), a Parlament épülete (5,4%), de szerepel például a Rubik kocka (2,4%) is a válaszok között.

A többségi véleményt mélyebben elemzve látható, hogy a Szent Korona körüli viták azért nem voltak teljesen hatástalanok. A magukat baloldalinak vallók körében ugyanis a Korona csak 37%-os értéket kap, ennek ellenére így is a legnépszerűbb szimbólum. A lobogó ebben a körben 27,2%-on áll.

A centrum szavazók és a magukat jobboldaliként azonosítók körében azonban már vitathatatlan a Szent Korona elsőbbsége (53,6 és 61,9%).


A Magyarországot megjelenítő ismert személyiségek listája sem bizonyult túl hosszúnak. Itt az első helyen Széchenyi István áll (29%), második Kossuth Lajos (17%), őt követi Petőfi Sándor (13%). A magyar nemzeti önazonosságban, a vonatkoztatásra alkalmas személyiségek körében láthatóan a 48-asok dominálnak.

Szerepel még a listán Mátyás király (8%), Orbán Viktor (6%) és Kádár János is (4%). Orbán Viktor az egyetlen kortárs politikai személyiség, aki megjelent a nyitott kérdésre adott, spontán válaszokban.

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2011. március 21-25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában