Ország-világ

2010.06.09. 22:11

Szemléletváltást sürget Gázában az amerikai elnök

Palesztina - Szemléletváltást sürgetett a Gázai övezet izraeli blokádját illetően szerdán az amerikai elnök, amikor fogadta a Fehér Házban Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

A találkozót követően Barack Obama úgy fogalmazott, hogy a fennálló helyzet Gázában elfogadhatatlan, "jobb megközelítésre" van szükség. Kifejtette: "új fogalmi keretet" kell kidolgozni a három éve tartó izraeli blokád kapcsán.

Felhívta Izraelt: minden érintettel működjön együtt, hogy megoldást lehessen találni a gázai problémára. Sürgette, hogy Izrael fogja vissza a vitatott területeken a telepépítési tevékenységet. A palesztinokat pedig arra szólította fel: előzzenek meg minden olyan cselekményt, amely összeütközéshez vezethet.

Obama és Abbász találkozójára bő egy héttel azután került sor, hogy Izrael május 31-én megtámadott egy segélyflottillát, amely a Gázai övezetet sújtó izraeli blokád elleni tiltakozásul igyekezett a térségbe. A kommandós akcióban kilenc török palesztinbarát aktivista vesztette életét. Izrael a blokáddal akarja megakadályozni, hogy a Gázában hatalmon lévő radikális szervezet, a Hamász fegyverekhez juthasson.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy kormánya további 400 millió dollárnyi segélyt küld a palesztinoknak a Gázai övezetbe, amit a palesztin elnök "pozitív jelnek" értékelt.

Obama hangot adott azon reményének, hogy "valódi haladást" lehet elérni a következő hónapokban a közel-keleti békefolyamatban, ha az izraeliek és a palesztinok elkötelezik magukat a közvetlen tárgyalások mellett. Hangsúlyozta: mindkét fél a békés megoldás híve, törekedniük kell egy olyan légkör megteremtésére, amely elősegíti, hogy "tényleges áttörést" lehessen elérni.

A találkozón Mahmúd Abbász palesztin elnök azt hangoztatta, hogy Izraelnek meg kell szüntetnie a palesztin nép elleni ostromot. Hozzátette, az Izraellel való békés együttélésben gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában