Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A kiemeltek tovább élvezik a bizalmat

A szegedi közgyűlés legutóbbi ülésén döntött a város kiemelt sportegyesületeinek támogatásáról, amelyből kiderült, hogy erre a célra 150 milliót fordít. Ezzel a megvizsgált négy megyeszékhely közül a negyedik helyet foglalja el. A legtöbb támogatást továbbra is a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata kapta.
Június 30-án lejárt az a hároméves ciklus, amely a kiemelt szegedi sportegyesületek támogatásának összegét és sorrendjét határozta meg. A megyeszékhely közgyűlése Botka László polgármester előterjesztésében értékelte az 2005-ben kiemeltté nyilvánított egyesületek eredményét. A Pick Szeged ebben a terminusban egy bajnoki címet és két második helyet, valamint két magyarkupa-győzelmet ért el. A Szeged Beton VE a bajnokságban egyszer hatodik, kétszer harmadik helyet szerzett, a hazai kupában pedig egyszer negyedik és ugyanennyiszer második lett. A Szeviép-Szeged női csapata a bajnokságban ugyanolyan sikereket ért el, mint az előbb említett pólósok. A magyar kupában pedig egy-egy negyedik és második hellyel dicsekedhet.

A Ferroép (most már GabonaTransz)-Szeged tekecsapata két világkupa-győzelemmel, Bajnokok Ligája-első és -negyedik, két szuperliga-első és egy -második hellyel öregbítette a város hírnevét. Karsai László világbajnoki ezüstérmet, a Kiss Norbert, Karsai László páros bajnoki címet, Kiss Norbert napi és összetett egyéni második, valamint Kakuk Leventével párosban második, míg Kovács Gábor harmadik helyet szerzett. A Szegedi Vízisport Egyesület kajakosai és kenusai a legeredményesebb szegedi sportolók. Janics Natasa az elmúlt három évben tíz-tíz világ- és Európa-bajnoki címet ért el. Az országos bajnokságon összesen harminc első helyet szereztek a klub versenyzői. Rajta kívül világ- és Európa-bajnok lett Vajda Attila, Keresztesi Alexandra, Joób Márton, Horváth Gábor. A felnőtt és ifjúsági vb-n és az Eb-n számtalan arany-, ezüst- és bronzérem került még a vitrinbe.

A magyarkupa-győztes pick a támogatási rangsorban is első. Fotó: Schmidt Andrea
A magyarkupa-győztes pick a támogatási rangsorban is első.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az ország és a világ számtalan városában megfordultak a sportolóink, és dicsőséggel képviselték Szegedet. Beigazolódott, hogy a közgyűlés jól döntött, amikor a felsorolt sportegyesületek kiemelt támogatása mellett döntött. Éppen ezért javasoltam, hogy a következő három esztendőben tartsuk meg ezt az elvet – mondta a polgármester.

Kohári Nándor, a képviselő-testület sportbizottságának vezetőjétől tudjuk, hogy az öt kiemelt egyesület januártól – a következő bontásban: Pick Szeged 60, Démász-Szeged Vízisport Egyesület 30, Szeviép-Szeged és Szeged Beton VE 25-25, Szegedi Tekézők Egyesülete 9 millió – összesen 150 millió forint támogatásban részesül. Amennyiben teljesítik a velük szemben támasztott városi elvárást, közöttük újabb 30 millió forintot osztanak ki.

A vidéki nagyvárosok közül Szegeden jut a legkevesebb az élklubok támogatására. DM/DV-grafika
A vidéki nagyvárosok közül Szegeden jut a legkevesebb az élklubok támogatására.
DM/DV-grafika

– Természetesen a kisebb egyesületeknek is ad pénzt az önkormányzat, összesen 21 millió 800 ezer forintot. Közülük is az SZTE-Szedeák, a Kiskundorozsmai ESK, a Szőregi Rákóczi, a Tápéi ESK és a Tisza Volán Focisuli kapja a legtöbbet. Egyébként a 41 pályázó közül 36 pozitív választ kapott. A diáksportra a közgyűlés 5 milliót különített el. Továbbá a közgyűlés 32 millió forintot különített el működési támogatásra, amit az öttagú képviselői, valamint 3 külső delegáltból összeállt sportbizottság oszt szét. Ebből a Tisza Volán Focisuli 10,9 millióval, a dorozsmai női kézilabdacsapat és a Szedeák férfi kosárlabdacsapata 6–6 millióval millióval részesedik. Egyébként további 8 sportegyesület kap még pénzt ebből a keretből. Ez pedig azt jelenti, hogy a város a verseny-, a diák- és a szabadidősportot 250 millió forinttal támogatja. Ezenkívül ingyen bocsátja a klubok rendelkezésére a kezelésében lévő létesítményeket.

Csak érdekességként jártunk annak utána, hogy Győrben, Székesfehérváron és Pécsett mennyi pénzzel támogatja a helyi önkormányzat a sportot. Győrben 400, Pécsett 310, Székesfehérváron 450 milliót osztanak szét.

Olvasóink írták

 • 6. xben 2008. július 02. 11:29
  „Mintha Botka polgálmester úr kicsit másról beszélt volna a legutóbbi közgyűlésen. Hol van ez a 249 millió az 1 milliárdhoz képest? Ugyanis Botka úr ennyiról beszélt, meg arról, hogy Szeged a nagyvárosokhoz képest jaj de kiemelkedően sokat költ a sportra, azon belül is az utánpótlásra és a diáksportra! Ehhez képest a 249 millióból is 150 az 5 kiemelt csapat kasszájában landol majd!
  A jóval kisebb Győr és Fehérvár is sokkal többet költ a sportra, mint városunk! Mellesleg a Szegedhez hasonló méretű -és gondolom költségvetésű- városok, mint Debrecen, vagy Miskolc sporttámogatásra fordított forintjai nem is szerepelnek az összehasonlításban! Vagy az már annyival nagyobb, mint a szegedi, hogy le se merik írni???”
 • 5. bakterológia 2008. július 02. 11:27
  „mind bakterok vagytok?”
 • 4. ejha 2008. július 02. 10:41
  „Az van a háttérben, nincs biznisz, nincs telek, de akkor még ez a kis alamizsna sincs!

  HAJRÁ SZVSE!

  kitartás!”
 • 3. lsportoló 2008. július 02. 10:39
  „Az SZVSE nem kaphat pénzt, mert magántulajdonát nem adta fél áron Pistruinak.
  A" büntetéssel" már döntésük idején tísztában voltak/Szentgyörgyi megzsaroltá őket,/”
 • 2. kicsillag 2008. július 02. 08:43
  „Kell a telkük, biztos ezért nem kapnak!”
 • 1. libero 2008. július 02. 08:09
  „Az önkormányzat megfeledkezik az SZVSE-ről, pedig ez az egyesület adja a városnak a LEGTÖBB sportolót.Az eredményeket tekintve is jónéhány klubot megelőz a támogatottak közül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma reggel elindult Malagába a férfi pólóválogatott

Hétfőn este felszállt a fehér füst, hosszú hetek bizonytalansága után Kemény Dénes, a férfi… Tovább olvasom