Hallgassa élőben!

Sok volt a rossz döntés: Adem Kapic szerint az új igazolások nem váltották be a reményeket

Önmaga legnagyobb kritikusa, éppen ezért vállalja a felelősséget a csapat őszi 17. helyezése után a Szeged 2011-GA sportigazgatója, Adem Kapic. Az egykori NB I-s labdarúgó azt mondja, több van a csapatban, amely tavasszal új edzővel és két-három játékos érkezésével jobban szerepel majd.

– A Szeged 2011-Grosics Akadémia 17. helyen áll a labdarúgó NB II-ben – ez azért jókora csalódás. Hogyan látta ezt az őszt?
– Teljesen mást terveztünk, és még most is biztos vagyok benne, hogy ez a csapat többre képes, többet tud, mint amit láttunk tőle. Tavasszal egész más arcát mutatja majd, de ehhez kell két-három rutinos játékos, akinek a lábában több NB II-es meccs van, mint a fiataljainkban. Nem pánikolunk, hiszen még van hátra 17 bajnoki. A csapat többször úgy játszott jól, hogy kikapott vagy ikszelt, mert nem bírt gólt lőni. Jól kezdtük a bajnokságot, nyolc forduló után még a hatodik helyen álltunk, három pontra a harmadiktól. A keretben hét utánpótláskorú játékos található, akik még sosem kerültek ilyen nehéz helyzetbe a felnőttek között.

– A fiatalok eddig is ott voltak.
– Igen, de a nyáron igazolt játékosok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem adták azt a pluszt, amelyre szükségünk lett volna. A sérülések sem kerültek el minket, gondolok itt olyan meghatározó játékosok hosszú hiányára, mint Szabó Péter, Tóth Gábor, Achim Ádám, Marko Dinjar vagy Nicorec Mihai. Úgy könnyebb a fiataloknak is, ha vannak sikerek, és a szerencse is mellénk áll, de most rajtuk maradt a teher. Tőlük nem várhatom el a pluszt; ha mégis hozzátesz, az jó, ha nem, akkor sem bántjuk.

– Mi a felelőssége Adem Kapicnak ebben a helyezésben?
– Mindig vállaltam a felelősséget, önmagam legnagyobb kritikusa én vagyok. Enyém a döntés, ki lesz az edző, ezért száz százalékig én vagyok a felelős, ahogy az új játékosok leigazolásában is van szerepem. Abban ugyanis én döntök, tudom-e a kiszemelt játékost fizetni amellett, hogy beleilleszkedik-e a klub filozófiájába. A csapat összeállításába, az öltözői légkörbe viszont nem szólok bele, ez az edzőtől függ, ez nem az én feladatom. Én ott már csak szurkoló vagyok. Mindenkinek el kell számolnia a saját területén a saját felelősségével – én megteszem.

– Az öltözőben rend volt?
– Én úgy láttam, igen. Nem vagyunk türelmetlenek, és a rossz eredményeknél sem kapkodunk. A játékosok is hoztak döntéseket, ahogy mi is, meglehet, több volt közte a rossz.

– Supka Attila és a játékosok között sem volt feszültség?
– Nem éreztem. Egy közös úton, egy célért dolgozunk, amely egyezik a klub filozófiájával. Nincs külön edzői, játékos-, sportigazgatói vagy klubfilozófia, aki idejön, az világos, tiszta szabályokkal találkozik.

– Mit érez most?
– Ha valaki sikeres akar lenni, azt zavarja ez a helyzet, így engem is zavar. Mindig magamban keresem a hibát, és biztos, hogy hoztam rossz döntést. De nincs még vége a bajnokságnak, és ez a csapat nem felejtett el futballozni. A játék rendben volt, de valami hiányzott. Most keressük azt, mi lehetett ez.

– Hogyan áll az NB II-ben a Szeged 2011-GA az anyagiak terén?
– A 20 csapat között a hátsó régióban, az utolsó tíz között is a második félben vagyunk. Nem egyetlen kiemelkedő fizetésű labdarúgóban gondolkodunk, hanem globálisan nézzük a helyzetet. Fontos a jó pálya, a szerelés, a biztos és pontosan érkező bér, a nyugodt magánélet, az étkezés is. Ezzel nekünk mind számolni kell, mert ezen múlhat a jó teljesítmény. Nem csak a fizetés a befektetés.

– Vonzóbb lenne a csapat egy átigazolásnál, ha nem Gyulán, hanem Szegeden lenne, játszana?
– Ez egy szegedi csapat, Szegedhez tartozik, és valóban más lenne, ha már Szegeden lennénk. Itt szeretik a futballt a szurkolók, akik képesek akkor is megbocsátani, ha rosszul szerepelsz, de azt nem, ha lélektelenül játszol. A szurkolók a mi szurkolóink, és mi is együtt vagyunk velük.

– A szurkolók eltávolodtak a Szeged 2011-től. Miként lehet újra a klubhoz kötni őket?
– A szurkoló szereti a futballt, és a csapat miatt jön ki a pályára. Ha a drukker azt látja, hogy érdemes kijönni, mert szisztematikus munka folyik, és jól szerepel a csapat, akkor ki is jön. A szurkoló, a klub, a játékos is szereti a jó eredményt, ezt kell valahogy egy közös akarattá formálni.

– Ennek érdekében haza lehet csábítani Szegedről elszármazott, NB I-es vagy akár válogatottmúlttal rendelkező játékost, játékosokat?
– Nem gondolkodunk ezen, megvan a saját elképzelésünk. Persze nyitva van mindenki előtt az ajtó, mi is a helyiekből szeretnénk csapatot építeni. Szívesen látjuk bármelyik játékost, de nem látom realitását annak, hogy például Hrepka Ádám hazajöjjön. Nem egy-két játékosban gondolkodunk, hanem csapatban. Ha valaki Hrepka vagy Völgyi Dániel szintjére akar eljutni, mi megadjuk neki a lehetőséget azt az utat bejárni úgy, hogy ne kelljen elmennie Szegedről. És neki is látnia kell magát ebben a hosszú távú projektben.

– 2019 tavaszára elkészül a stadion, visszaköltözik a csapat?
– Mindenki tudja, miért mentünk el Gyulára: nem volt más lehetőségünk. Ha meglesz a létesítmény, visszaköltözünk Szegedre. A Grosics Akadémia és a Szeged 2011 egy nagy, közös projekt, amely nem szakad el egymástól, de szükségünk van a szurkolókra. A stadiont is ezért építjük, amely nyitva lesz előttük.

– Ki lesz a Szeged 2011-GA vezetőedzője?
– Vannak ötletek, ajánlatok, de meg kell nézni, ki az a megfelelő ember, akire emberileg és szakmailag is rábízhatom a csapatot. Két-három jelölt van, és ugyan sok időnk nincs, de nem akarunk kapkodni. Váratlan helyzetbe kerültünk, ez igaz, de ahogy az életben, úgy a futballban is vannak ilyen helyzetek. Nem szabad meglepődni, megijedni, éppen ezért dolgozunk. Supka Attilával hosszú távú projektben gondolkodtunk, bár a rizikó mindig benne van az edzősorsban. Azt hittem, a Haladás érdeklődése után lezárhattuk ezt a témát, de újra jött egy megkeresés, a Honvédé három nappal a békéscsabai meccs előtt, amely eldöntötte Supka sorsát. A jövő héten kiderül, kivel kezdjük a munkát.