Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Sportlegendák: Trényi Imre, a nehézatlétika edzőfejedelme

Sportlegendákat felelevenítő sorozatunkban dr. Trényi Imrére, Szeged egyik legjobb dobóatlétájára és legendás atlétaedzőjére emlékezünk.
Dr. Trényi Imre ismert és elismert alakja volt Szeged sportéletének. A sikeres nehézatléta 1931. október 19-én született Szegeden, sportolni is itt, az SZVSE-ben kezdett 1954-ben, már nem sokkal később megválasztották a magyar népköztársaság érdemes sportolójának. Öt éven keresztül tartozott a vasutasklubhoz, majd 1960-tól a SZEAC, a SZEOL AK és a Szegedi Lelkesedés sportolója volt. Nagyszerű edzőktől, Kakuszi Ferenctől, Tari Jánostól és Kertész Ferenctől tanulta meg a sportág csínját-bínját.

A sok edzésnek meg is lett az eredménye, szépen sorban jöttek a sikerek. Az 1958-ban Svédországban, Kristianstadban a vasutas Európa-bajnokságon ezüstérmes lett kalapácsvetésben. Egy évvel később az országos bajnokságon harmadik a két olimpiai bajnok, Zsivótzky Gyula és Csermák József mögött. 1959-ben a bécsi világifjúsági találkozón lett ezüstérmes. Közel volt hozzá, hogy kijusson az 1960-as római olimpiára, amely előtt csúcsformában volt, 63 méter 64 centimétert is dobott a kalapáccsal, ám végül egy vírusos tüdőgyulladás szertefoszlatta álmait. 1961-ben, mindössze 30 évesen hagyott fel a versenyzéssel, utána edzőként tevékenykedett.

Dr. Trényi Imre. Fotó: DM/DV
Dr. Trényi Imre.
Fotó: DM/DV

Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint például Rajniczer Lajos, Ladányi Zsigmond, Somogyi Ferenc, Lázár György, Bolgár Tamás vagy Török István – dr. Trényi Imre felkészítésével mind a válogatottig vitték kalapácsvetésben, illetve gerelyhajításban. Tanítványa volt felesége, a szintén válogatott gerelyhajító dr. Trényiné dr. Rákóczi Zsuzsanna is.

Később visszatért a versenyzéshez, szeniorként 1989-ben, az egyesült államokbeli Oregonban ezüstérmes lett a veterán-vb-n, majd 1992-ben Finnországban, Turkuban ötödik helyen végzett az Eb-n. A Magyar Atlétikai Szövetség Érdemes atléta címet adományozott neki.

Fiai, Imre (30) és Marcell (28) is sportolnak, előbbi a Szedeákban kosárlabdázott, majd ő is a gerelyhajításnál kötött ki, utóbbi ifjúsági magyar bajnok kézilabdásként került bele az atlétika világába.

– Sok régi tanítványát ismerem édesapámnak, a legtöbbjükkel kiváló viszonyt ápolt. Nemcsak edzőjük, kicsit apjuk is volt akkoriban a versenyzőknek, trénerként és emberként egyaránt segített nekik, mindenben számíthattak rá. Azt gondolom, az eredményei elárulják, milyen szakember volt – mondta édesapjáról ifj. Trényi Imre.

Dr. Trényi Imre 2009. október 24-én hunyt el. A szegedi atlétikasport nem feledte el egykori nagyságát, a hétvégén megrendezett Tisza-kupán a kalapácsvetés versenyszámot az ő emlékének szentelték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dékány Bence Dél-Koreában

Dékány Bence, a szegedi Tornádó Team görkorcsolyása kiegyensúlyozott versenyzéssel a 25. helyen zárta az utcai 20 ezer méter eliminációt a dél-koreai Yeosuban megrendezett világbajnokságon. Tovább olvasom