Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Hosszú Katinka aranyérmes 400 vegyesen

Verrasztó Dávid ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen a kazanyi vizes világbajnokság zárónapján.

Hosszú Katinka aranyérmes 400 méter vegyesen


Hosszú Katinka a 200 méter után 400 méter vegyesen is megvédte világbajnoki címét Kazanyban vasárnap.

A vizes vb úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján a 26 éves magyar az országos csúcstól nyolc századdal elmaradva, 4:30.39 perces eredménnyel ért célba.

Hosszú Katinka az aranyérmet Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át, aki abból az alkalomból tartózkodik Kazanyban, hogy a következő, 2017-es vizes világbajnokságnak Magyarország - Budapest és Balatonfüred - ad otthont.

1
A győztes Hosszú Katinka megpuszilja aranyérmét a 400 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 9-én. A versenyző megvédte világbajnoki címét.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Hosszú - aki önmaga ötödik, a magyar úszósportnak pedig a 26. világbajnoki címét szerezte - a harmadik érmét nyerte a tatár fővárosban, miután hétfőn 200 méter vegyesen világcsúccsal védte meg titulusát, majd szombaton 200 méter háton lett harmadik.

Jóllehet a mezőnyben Hosszú az egyik legjobb pillangós, kanadai riválisa tartotta vele a lépést, ugyanakkor háton már jelentős előnyre tett szert a magyar úszóklasszis, aki így a harmadik száz méterre több mint egy testhossznyi előnnyel fordult rá. Mellen tartotta előnyét, és ekkor már csak az idővel csatázott, végül az országos csúcstól éppen elmaradva csapott célba, pályafutása ötödik nagymedencés aranyát szerezve meg.

"Amit megígértem, ahhoz tartottam magam, mindent kiadtam magamból. Begörcsölt a lábam az utolsó ötven méterre, el sem hiszem, hogy sikerült végigcsinálnom" - nyilatkozta Hosszú a döntőt követően az M4 Sportnak. "Kemény nyolc nap volt, nemcsak fizikálisan, mentálisan is kifárad az ember ilyen kemény teljesítések között. Tegnap elég dühös voltam magamra, mert úgy éreztem, hogy nem adtam ki magamból mindent, ma ez többszörösen sikerült."

Eredmények: női 400 m vegyes, világbajnok: HOSSZÚ KATINKA 4:30.39 perc
2. Maya Di Rado (Egyesült Államok) 4:31.71
3. Emily Overholt (Kanada) 4:32.52

Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 méter vegyesen


Verrasztó Dávid ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen a kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján.

A szám 26 éves Európa-bajnok magyar versenyzője egyéni csúccsal, 4:09.90 perces eredménnyel ért célba.

A számot a japán Szeto Daija nyerte.

2
Verrasztó Dávid a 400 méteres vegyesúszás ezüstérmével a kazanyi vizes világbajnokság eredményhirdetésén 2015. augusztus 9-én.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Verrasztó - aki a második legjobb idővel jutott be a döntőbe - kissé beragadt, és száz méter pillangózás után csak hatodikként fordult. Háton azonban jelentősen faragott hátrányából, a mellet már harmadikként kezdte. Ezen a résztávon a japán Szeto Daija lépett el, Verrasztó ekkor már második volt. A zárószakasz, a száz méter gyors nagy küzdelmet hozott, Verrasztó végül fantasztikus csatában megelőzte az amerikai Chase Kaliszt, és másodikként csapott célba.

"Nagyon örülök, soha nem úsztam még ilyen jól, ez a legjobb, ami ma történhetett" - nyilatkozott Verrasztó a finálét követően az M4 Sportnak. "Jól érzem magam, jól sikerült a versenyem. Ez köszönhető az új környezetnek, egész évben, minden versenyen egyre jobban úsztam, csak boldog lehetek."

Eredmények: férfi 400 m vegyes, világbajnok: Szeto Daija (Japán) 4:08.50 perc
2. VERRASZTÓ DÁVID 4:09.90
3. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:10.05

Magyarország 8. az éremtáblázaton


A kazanyi vizes világbajnokság éremtáblázata:

arany ezüst bronz

Kína 15 10 10
USA 13 14 6
Oroszország 9 4 4
Ausztrália 7 3 8
Nagy-Britannia 7 1 6
Franciaország 5 1 1
Olaszország 3 3 8
MAGYARORSZÁG 3 3 4
Svédország 3 2 1
Japán 3 1 4
Dél-afrikai k. 2 3 -
Németország 2 1 4
Brazília 1 4 2
Koreai NDK 1 - 1
Szerbia 1 - -
Hollandia - 8 -
Kanada - 4 4
Dánia - 2 2
Ukrajna - 2 1
Mexikó - 2 -
Új-Zéland - 2 -
Görögország - 1 2
Lengyelország - 1 2
Spanyolország - 1 2
Jamaica - 1 1
Horvátország - 1 -
Litvánia - 1 -
Argentína - - 1
Malajzia - - 1
Szingapúr - - 1
Fehéroroszország - - 1

Korábban írtuk:

Hosszú Katinka az első, Verrasztó Dávid pedig a második idővel jutott 400 méter vegyesen a kazanyi vizes világbajnokság vasárnapi, zárónapi döntőjébe.

A délelőtti előfutamokban a magyarok közül elsőként Verrasztó Dávid ugrott a medencébe, a szám Európa-bajnoki címvédője egyéni csúcsát 71 századra megközelítve 4:11.99 perces teljesítménnyel futamában és összesítésben is a második lett.

Őt Grátz Benjámin követte, az élete első nagymedencés felnőtt világbajnokságán induló 19 éves magyar versenyző 47 századra közelítette meg egyéni legjobbját, így 4:16.69 perces idővel a 13. helyen végzett.

Hosszú Katinkának - aki 200 méter vegyesen hétfőn világcsúccsal nyert - nem volt ellenfele 400 méter vegyesen, s 4:32.78 perces idővel csapott célba. Jakabos Zsuzsanna végül a 11. helyen zárt. Előbbi elmondta, maradt még benne a délutáni döntőre, utóbbi pedig érthetően csalódott volt.

"Gyengének érzem magam, olyan, mintha az egész évemet hiába dolgoztam volna végig. Talán ez még jókor jött, hogy az olimpiáig tudjunk még valamit csinálni" - nyilatkozta Jakabos.

Zárásképpen a 4x100 méteres férfi vegyesváltó volt érdekelt az előfutamban, azonban a négyest a hátúszó Balog Gábort mellen követő Gyurta Dániel korai indulása miatt végül kizárták. A 200 méter mellen Kazanyban bronzérmes olimpiai bajnok, háromszoros nagymedencés világbajnok 18 századdal indult korábban.

"Sajnálom, hogy nem jutottunk be a döntőbe, hiszen ott is jól szerepelhettünk volna. Ezzel simán olimpiai szereplők lettünk volna, így azonban pótselejtezni kell, de meglesz az is" - mondta Cseh László. Az ötkarikás viadalra Kazanyból a legjobb 12 együttes kvalifikálta magát.

"Nagyon sajnálom, hogy megint rajtam ment el, az eddigi legjobb helyezésünk egy olimpiai ötödik hely volt Londonban, valami hasonlóra most is esélyesek lettünk volna. Bennem nagy volt a motiváció az egyéni után, úgy éreztem, a váltásommal nem lesz probléma. Elnézést kérek az egész csapattól"- nyilatkozta Gyurta Dániel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenybalesetben meghalt Berto Camlek a Hungaroringen

Majdnem egy órán keresztül küzdöttek a szlovén motorversenyző életéért. Tovább olvasom