Szeged és környéke

2015.06.24. 13:45

18 millióból rendbe teszik a rakpart lépcsősorát

Szeged - Újabb csörte várható a Szegedi Hőszolgáltató Kft. csütörtöki taggyűlésén a város és a kisebbségi magántulajdonos között. -Felújítják a rakpart lépcsősorát, és hosszabbít a város a Suli-Hosttal - ezek a témák is asztalra kerültek a pénzügyi bizottság szerdai ülésén.

Dombai Tünde

Lépcsősorra is költenek


18 millióból rendbe teszik a rakpart lépcsősorát a partfal-rekonstrukció és az úttest felújítása után - ez a tétel is szerepel azok között a költségvetési módosítások között, amelyek pénteken a közgyűlés elé kerülnek. Szerdán elfogadásra javasolta a csomagot a pénzügyi bizottság.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester az ülésen további változtatásokat is felsorolt. Támogatja az állam a kistérségi hulladékgazdálkodási társulás pályázatainak az önerejét is, ezért ott 110 millió forint felszabadul. Az önkormányzat ezt a pénzt átcsoportosítja az oktatási intézmények energetikai fejlesztésének tervezésére csoportosítja át. Ezzel az összes felújítására szoruló intézmény beruházását előkészítik, és ha jövőre az állam kiírja a megfelelő pályázatot, készen állnak a tervek.

Rendes pályázathoz idő kell


Egy évre meghosszabbítja az önkormányzat a Suli-Hosttal kötött szerződését, miközben ismét kiírja a városi közétkeztetésre a közbeszerzési pályázatot. Elég időt akarnak hagyni a potenciális nyertesnek, hogy felkészüljön az ellátás jövő nyári átvételére. Tanács Eszter (LMP-s külsős tag) kérdésére az alpolgármester hozzátette, a versenyt élénkítendő esetleg 11 tálalókonyhát is átadnának a győztesnek, hogy a főzőkonyhának alakítsa át. Év közben erre nincs lehetőség az ellátás biztonsága érdekében.

Újabb fordulat a Szehőnél


Bizottsági hatáskörben döntöttek a képviselők, miként szavazzon az 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező város küldöttje a Szegedi Hőszolgáltató Kft. csütörtöki rendkívüli taggyűlésén. Solymos László alpolgármester elmondta, az önkormányzat írásbeli döntéshozatalt kért két ügyben, amikről korábban közgyűlési és bizottsági döntés született. A kisebbségi magántulajdonos Energott Kft. azt kérte, tartsanak taggyűlést a kérdésekről, és a napirendi pontokat további hárommal megtoldotta. Az önkormányzat azt indítványozta, a Szehő vonja vissza a kisebbségi magántulajdonos cégcsoportjának jogi képviselője részére régebben adott megbízatást, mert nem a cég, hanem az Energott érdekeit képviseli. A város másik javaslata az, hogy a Szehő tegyen jogi lépéseket az Energott ellen, mivel a cég fizetésképtelen helyzete ellenére mindenki mást megelőzve saját pénzét szerezte vissza. Emiatt a hitelezők hátrányba kerültek. Ezzel a lépésével az Energott megsértette a csődtörvényt. Ebben a kérdésben az önkormányzat egyedül szavaz a taggyűlésen, hiszen a tulajdonostárs érdekeit érintő kérdésről van szó, tehát a döntéshozatalból ki kell zárni.

Az Energott olyan ügyeket akar napirendre vetetni, amiket áprilisban már egyedül – az önkormányzat jelenléte nélkül - megtárgyalt a cég taggyűlésén, de emiatt az önkormányzat pert indított. A bíróság első körben felfüggesztette a döntések végrehajtását, a per folyamatban van. Ezeket hozza most vissza az Energott kicsit átszövegezve, ezért az nem más, mint a bírósági döntés megkerülése. Az alpolgármester hangsúlyozta, az Energott – az Energetikai Hivatal hozzájárulásának hiányában - nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait, vagyis nem szavazhat a taggyűlésen. Így az önkormányzat ezekben a témákban, mint korábban is, tartózkodik. A Szehő ügyeiben a döntést a bizottság egyhangúlag jóváhagyta.

Az Energott javaslatai: egyfelől a cég indítványozta, hogy a Szehő perelje be az állami energetikai hivatalt, mert az az igényeltnél kevesebb gázártámogatást állapított meg neki. Az Energott másfelől amiatt is pert javasol indítani az energetikai hivatal ellen - mint utóbb kiderült, az Energott cégcsoport ügyvédje taggyűlési döntés nélkül már megtette  -, mert április elején visszavonta a működési engedélyeit.  Az Energott az önkormányzat és az önkormányzat által delegált ügyvezető nyilatkozatai kapcsán is napirendi javaslatot tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!