Szeged és környéke

2015.01.07. 14:29

1970-ig elérhető a DélmagyArchív

Immár 112 ezernél több cikk böngészhető a Délmagyarország digitális archívumában. Az 1910. és 1970. közötti 61 évfolyamból 17 ezer 960 lapszám érhető el a delmagyar.hu-n és a szegedi egyetemi könyvtár honlapján keresztül.

Munkatársunktól

Az SZTE Klebelsberg Könyvtára, a szegedi Somogyi-könyvtár és lapunk közös projektjének köszönhetően a DélmagyArchívban előbb az 1910. és 1945. közötti időszak, most az 1945. és 1970. közötti évek összesen 17 ezer 960 lapszámának 112 ezernél is több cikke vált elérhetővé az olvasók számára digitális formában. Emellett a delmagyar.hu-n rendszeresen szemlézzük Szeged és Csongrád megye egykori történeteit.

1970-ig elérhető a DélmagyArchív - GALÉRIA


A projekt résztvevői szerdán sajtótájékoztatón számoltak be a munka jelenlegi állapotáról. [namelink name="Kokas Károly"], a Szegedi Tudományegyetem egyetemi könyvtárának főigazgató-helyettese elmondta: bár jelenleg 1970-ig érhető el az online archívum, ez az elmúlt 105 évben létrejött adatmennyiség felét jelenti. Ennek oka, hogy 1945 után a Délmagyarország egyre tartalmasabbá vált, így egyre több munkát jelent a lapszámok digitalizálása. Hozzátette: a DélmagyArchívban az országban egyedülálló módon minden szóra vissza lehet keresni, ami csaknem 100 milliónyi kulcsszót jelent.

[namelink name="Sebők Zsuzsanna"], a Somogyi-könyvtár igazgatója az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, majd hozzátette: a Somogyi-könyvtár szegedi várostörténeti katalógusa sok esetben segített a hiányzó számok pótlásában.

[namelink name="R. Tóth Gábor"], a Délmagyarország főszerkesztője megköszönte a partnerek munkáját. Kiemelte: a digitalizálás - főként a régi lapszámok esetében jelentett nehéz feladatott a könyvtári szakemberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!