Szeged és környéke

2016.07.26. 15:10

20. ÁGOTA-tábor: hétszáz állami gondozott, veszélyeztetett gyerek nyaral

Sportversenyekkel, strandolással és lovas programmal is készült az a 250 önkéntes és 50 nevelő, akik a 20. ÁGOTA-táborban vigyáznak a hétszáz állami gondozásban élő és veszélyeztetett fiatalra Szanazugban. Kothencz Jánostól, az ÁGOTA Alapítvány alapítójától megtudtuk, nem csak a szórakozás a cél, hiszen terápiás programokat is szerveznek.

Salánki Zsófia

– Kiskorom óta az az álmom, hogy lovakkal foglalkozzak, de eddig nem volt rá lehetőségem. Most, a tábornak köszönhetően ezt is megtehetem, hiszen lesznek lovas programok is – mesélte a 17 éves Annabella. Ő is a 20. ÁGOTA-tábor lakója, ahol 250 önkéntes és 50 nevelő dolgozik azért, hogy az ott nyaraló hétszáz állami gondozásban élő gyereknek és veszélyeztetett fiatalnak olyan élményeket és foglalkozásokat biztosítsanak, amelyek nemcsak szórakoztatják őket, hanem segítenek egy pozitív jövőkép kialakításában is. A Békés megyei doboz-szanazugi táborban – ahová az ország minden megyéjéből érkeztek gyerekek – tűzijátékkal ünnepelték a jubileumi évfordulót.


– Másodszorra vagyok az ÁGOTA-táborban, de most is izgultam, hogy milyen lesz ez a tíz nap. Rengeteg dolgot pakoltam be, három táskával jöttem. Mindig találtam valamit, ami még hiányzik. Fárasztó volt az út, de megérte – nevetett a tiszakécskei Bianka.

20. Ágota-tábor a Szanazugban. Fotó: Schmidt Andrea

Kothencz Jánostól, az ÁGOTA Alapítvány alapítójától megtudtuk, hogy egy 16 tonnás tűzoltóautó is érkezett a nyári Mikulás képében, amely édességet hozott a hétszáz nyaralónak. – Természetesen a sportversenyek és koncertek mellett olyan terápiás programokkal is készültünk, amelyekkel a fiatalok ráébrednek arra, hogy kovácsai saját sorsuknak, és egy reményteli jövő felé indulhatnak el – tájékoztatta lapunkat Kothencz János, akitől azt is megtudtuk, hogy több vendég is köszöntötte az ezer táborlakót. Ott volt többek között Trócsányi László igazságügyi miniszter, Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár, Juhász Tünde kormánymegbízott és Kiss-Rigó László megyés püspök is. – Szeretnénk, ha a gyerekek azt éreznék ebben a tíz napban, hogy érdemeiktől függetlenül elfogadjuk és szeretjük őket. Nagyon jó a hangulat, mindennap más finomsággal készülünk. Lesz majd sertéspörkölt, pizza, sőt dinnyeparti is – mondta az alapító.

 

Azonnal lettek új barátai

A 16 éves Annamária, aki először van ekkora közösségben: – Nem vagyok táborozós típus, általában tartok a változásoktól, nem szeretem, ha a napirendem felborul, épp ezért kicsit féltem a tábortól is. De néhány óra alatt belerázódtam, minden percünket lefoglalják a nevelők, szinte azonnal lettek új barátaim. Az interneten biztos, hogy tartjuk majd a kapcsolatot – fogalmazott Annabella, aki azt is elárulta, hogy nagyon várja a diszkót, hiszen lesz karaoke is, ahol valószínűleg nem fog énekelni, de nézni és hallgatni nagyon szereti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!