Szeged és környéke

2010.10.23. 14:28

Intelligens városról beszélt Blazovich László Szegeden

Szeged - Blazovich László történész mondta a beszédet a városi ünnepségen. A közgyűlésben lévő szervezetek közül csak a Fidesz, az MSZP és a Szabad Város Egyesület koszorúzott.

-gézsé-

- Alanyi jogunk a szabadság, aki elveszi, bűnt követ el – mondta az 1956-os, és az azt követő események tanulságaként ünnepi megemlékezésében Blazovich László történész, Szeged díszpolgára szombaton a városi megemlékezésen, amit hagyományosan a Rákóczi téri Nagy Imre szobornál tartottak.

Hangsúlyozta: ne mástól várjuk a csodát, magunkon csak mi segíthetünk, ugyanakkor a közösségeinkről sem feledkezhetünk meg. „Közös erővel munkálkodjunk városunkért. Csak mi, benne élők tehetünk érte, hogy intelligens város legyen" - fogalmazott.

Blazovich felidézte a forradalom eseményeit, kitért a szegedi vonatkozásokra is, többször idézte Márai Sándort. Kiemelte: a megtorlás után a zsarnokság burkoltabb lett ugyan, ugyanakkor lassú, befelé forduló élet kezdődött, 200 ezer ember kivándorolt, megroppant a magyar nemzet gerince. Ma újabb 200 ezer fiatal dolgozik külföldön. Ők vajon hazajönnek-e? – kérdezte.

Ötvenhatos városi ünnepség Szegeden. Fotó: Garai Szakács László (galéria)


Az ünnepség többi részében a városi megemlékezésen szokásos fellépőkkel találkoztunk: Pavane Táncegyüttes, Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar, valamint Fekete Gizi és Rácz Tibor, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A szegedi közgyűlésben lévő szervezetek közül koszorúzott a Fidesz, az MSZP és a Szabad Város Egyesület. A KDNP, a Jobbik és az LMP a városi ünnepségen nem vett részt. Koszorúzott továbbá a megyei és szegedi rendőrség, a Szegedi Tudományegyetem, a szegedi Román Főkonzulátus, a magyar honvédség, valamint '56-os és civil szervezetek.

A megyei ünnepséget a Rerrich Béla téri 1956-os emlékműnél rendezik 16 órától.

Címkék#56#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!