Szeged és környéke

2014.11.17. 14:46

Litvánok építik az egyik ELI-lézert

Szeged - A Sylos 1 lézerberendezés értéke 1,25 milliárd forint, a kivitelező a litván UAB Ekspla és az UAB Moksline-gamybine firma ©viesos konversija konzorcium.

Munkatársunktól

Litván konzorcium nyerte a szegedi lézerközpont egyik berendezésének tervezésére, építésére és szállítására kiírt közbeszerzést – tájékoztatott az ELI-HU Nonprofit Kft.

A Sylos 1 lézerberendezés értéke 1,25 milliárd forint. Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója közölte, az új lézerrendszer a jelenleg működő berendezéseknél négyszer nagyobb, 4 terawatt csúcsteljesítményű impulzusok előállítására lesz képes.

A berendezés nem a hagyományos lézererősítés elvén, hanem az optikai parametrikus erősítésen alapul, amellyel kapcsolatban a vilniusi egyetemen évtizedek óta világszínvonalú kutatás folyik. A beruházásról tartott vilniusi sajtótájékoztatón[namelink name=" Lehrner Lóránt"], az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, bízik benne, hogy a szegedi lézeres kutatóközpont megépítése húzóerőként hat Magyarország műszaki-tudományos fejlődésére, a háttéripar versenyképességére, erősíteni fogja a régió gazdaságát. A nemzetközi tudományos élet egyik központjává válva a beruházás hozzájárul a külföldi szakemberek Szegedre vonzásához és magyar kutatók hazatelepüléséhez – mondta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!