Szeged és környéke

2015.12.13. 18:48

Tablet a gyerekszobába?

A karácsonyi kívánságlistán már a legkisebbeknél is szerepelhet tévé, a high-tech ovisok már tabletre vágyhatnak. Nem feltétlenül károsak a számítástechnikai eszközök a gyerekszobában, de <br> <br>a kérdés a szegedi szülőket is megosztja

Kiss Tímea

 Már megint ruha? Sok szülő inkább hasznos-szórakoztató ajándékokon gondolkodik, mint egy tablet vagy számítógép, persze a karácsonyi kívánságlistára felkerülhet a tévé is. Egy szegedi családapa, Németh László úgy véli: kell a kényelem a hálóba. – Aki megteheti, és nem issza vagy cigizi el, megérdemli azt a tévét. Nálunk mindkét gyerekszobában van minden, és? Ez ma már munkaeszköz, nem luxus – fogalmazott. 

 Molnárné Nemesvári Rita szegedi gyermekpszichológus szerint nem káros, de feltételekhez kell kötni a számítástechnikai eszközök telepítését a gyerekszobába. – Iskolás kor előtt nem ajánlom, hogy tartósan bekerüljenek, de az iskolában, felső tagozatban már elvárás lehet a gyermekkel szemben, hogy alap felhasználói szinten értsen a  számítógéphez. Szülőként is tapasztalom, hogy ötödikes kortól már prezentációkat készíthetnek, és ezeket bemutathatják a tanórákon. Nagy abban a felelősségünk, mit mutatunk meg abból, a technika mire használható. A tiltás ma már nem célravezető. Az sem feltétlenül károsító, ha játékra is használja ezt, de nem helyettesítheti a szülővel töltött tartalmas időt! Tehát, ha eleget foglalkozunk gyermekünkkel, és sokfajta lehetőséget kínálunk neki a szabadidő eltöltéséhez (kirándulás, játszóterezés, közös játék stb.), és még mindig marad „holt idő", miért ne játszhatna rajta? – magyarázta a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet: a  tévé még mindig kérdés.

–  Le kell ülni a kicsivel mesét nézni, mert sokszor kérdez: értelmezni kell vele együtt a látottakat. A mai mesecsatornákon sok figura magyarázatra szorul. Persze legyen időkorlát itt is, amelyet ha kell, rugalmasan kezeljünk. Tévét abban a korban érdemes  a gyerekszobába tenni, amikor már bizalmi kapcsolat alakult ki a szülővel: ha problémás dolgot lát a gyermek, elmondja – fejtette ki a gyermekpszichológus, és kitért arra is: ha számítástechnikai eszközön gondolkodunk, mindegy, hogy laptopot vagy asztali gépet vásárolunk, a lényeg, hogy használatának lehetőségei a család életmódjához passzoljanak.

 Nyergesné Király Anita családjában sincs ez másként, olvasónk egy 8, egy 10 és egy 12 éves gyermek édesanyja. Az első születése óta nincs tévéjük. – Felnőttek. A számítógép a nappaliban a férjem munkaeszköze, azon cenzúrázva néznek mesét, filmet a gyerekek. Azt mondtuk, amíg nem tudnak írni-olvasni, nincs kütyü. Tavaly kaptak egy tabletet hárman az év végi szép bizonyítványaikért. A nagynak már van saját gépe, amin játszik. Okostelefonja egyiknek sincs még. A tévé hiányának volt hátránya: tavaly a 10 éves lányom nem tudott hozzászólni az egyik sorozatokhoz, ezért kicsit kiközösítették – magyarázta a családanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!