Szeged és környéke

2016.08.25. 09:50

Drágul a cukor, csökkenőben a készletek - minden tizedik olvasó spájzol

Az elmúlt fél évben sokat drágult a cukor, és további drágulás várható. Az árat a világpiac diktálja, és ott csökkenőben vannak a készletek. Az, hogy elérjük-e a 2011-es, 400 forinthoz közelítő cukorárat, nem tőlünk függ.

Kovács András

Több mint hatvan forintot drágult a cukor egy év alatt, a tavaly júliusi átlagár 187, az idei már 249 forint volt kilogrammonként a KSH adatai szerint. A szegedi, Rókusi körúti Tescóval szembeni Mini ABC-ben most 290 forint. – A lekvárfőzéshez nem nálunk veszik, hanem szemben a multinál – mondja [namelink name="Mulatiné Losonczi Klára"] üzletvezető.

 

– Ha főzés közben fogy el, azért beugranak hozzánk két-három kilóért, hogy haladjanak – mondja az üzletvezető.

Megtudtuk, korábban két mázsa kristálycukor is volt egyszerre raktáron, mostanában kevesebb is elég. – Érzékeljük az áremelkedést, mi a Metróban vesszük, és a beszerzési ár már most 40 forinttal magasabb, mint fél éve volt.

Tudta-e?


Negyedszázada még tucatnyi cukorgyár működött Magyarországon, ma már csak a kaposvári termel. A 2004-es EU-csatlakozásunk előtt a hazai gyárak évi négyszázezer tonnányi cukrot állítottak elő, a 2006. július elsején életbe lépett uniós cukorreform részeként Magyarország az éves kvóta háromnegyedéről mondott le. A termelés csökkentésében az uniós támogatások a termelőket és a gyártókat is érdekeltté tették.


Az emelkedésnek még nincs vége, ugyanis a világban csökken a cukortermelés az indiai szárazság miatt, és apadnak a készletek. A tavalyi és idei szezon alatt a világ cukorkészletei több mint 22 millió tonnával csökkenhetnek – ami további jelentős áremelkedéssel jár majd.


A világpiaci áremelkedés Magyarországot is érinti, hiszen az évi 375-400 ezer tonnás belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés. A 2011-es árcsúcsot, a kilónként 350 forintnál is magasabb árat várhatóan nem érjük el, de ez nem rajtunk fog múlni.


Cukorból persze nem eszik többet az ember azért, mert olcsóbb, de aki teheti – pénze és helye is van hozzá –, bespájzol belőle, amikor jó az ára. Fél évvel ezelőtt kellett volna szólni, de lehet, hogy még most sem késő. Olvasóinkról kiderült, 36 százalékuk csak a napi fogyasztáshoz elegendő mennyiséget tárol otthon, de minden tizedik olvasónk úgy nyilatkozott, több mint 20 kilogrammot.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!