Szeged és környéke

2016.04.27. 09:15

30 millió Matolcsy-forintot kapott a szegedi Tiszatáj

Szeged - 30 millió forintot kapott a szegedi Tiszatáj irodalmi folyóirat a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától. Hász Róbert főszerkesztő elmondta, a támogatás elnyerésében nem nyújtott segítséget állandó szerzőjük, Báger Gusztáv költő, közgazdász, aki az MNB legfőbb döntéshozó szervének, a Monetáris Tanácsnak a tagja.

Szabó C. Szilárd

2 millió a várostól


A szegedi önkormányzat jelenleg 23 kiemelt kulturális szervezetet támogat. A Tiszatáj 2009 óta évente 2 millió forintot kap az önkormányzattól. A szerződés 2018-ban jár le.

Áll a botrány a Magyar Nemzeti Bank alapítványai körül. Az MNB egyik alapítványa a médiát is támogatta. Így jutott nyilvános pályáztatás és verseny nélkül 500 millió forintot meghaladó összeghez a vs.hu internetes hírportál, ami miatt tizenkét újságíró távozott a laptól, mert elfogadhatatlannak ítélték az eljárást. A média többi szereplőjének csak morzsák jutottak. A 444.hu gyűjtéséből kiderül, az Echo tévé Elemzők című műsora például 7 milliót kapott. A folyóiratok között a szegedi Tiszatájnak 30 millió, a Central European Review- nak 26 millió, a Zempléni Múzsának 5 millió forint jutott.


– 2014-ben nagyon rosszul álltunk, és több mint tíz nagy állami vállalatnak, szervezetnek írtam levelet, támogatásukat kérve – mondta lapunknak [namelink name="Hász Róbert"]. A Tiszatáj főszerkesztője elmondta, az MNB 2014-ben három évre 5-5 millió forint működési támogatást adott a folyóiratnak. Ez idén lejár. – Tavaly az MNB-nél volt egy irodalmi estünk. Akkor beszélgettem egy úriemberrel, akinek nem kívánom elárulni a nevét, s ő mondta, ha összeállítunk egy hároméves programot, akkor kapunk a működési támogatáson felül még 30 millió forintot.


Tavaly 15 milliót, idén 10 milliót kaptunk, jövőre pedig 5 millió forintot utal a jegybank a megállapodás szerint. A pénzt könyvkiadásra, rendezvényekre és a Tiszatáj digitalizációjára fordítjuk. Csak úgy kapjuk meg évente a támogatásokat, ha mindennel pontosan elszámolunk – hangsúlyozta Hász Róbert. A főszerkesztő szerint ha nem lenne ez a pénz, nagy bajban lennének, mert például a Nemzeti Kulturális Alaptól idén még egy fillért sem kaptak. Hász elmondta, az MNB nem szólt bele, hogy mi jelenik meg a Tiszatájban, csupán annyi volt a kikötése, hogy a logóját tüntessék fel a folyóiratban és a megjelenő könyvekben.


Kérdésünkre, mennyi segítséget nyújtott az MNB-pénzek elnyerésében [namelink name="Báger Gusztáv"], aki a jegybank legfőbb döntéshozó szervének, a Monetáris Tanácsnak a tagja, és akinek a verseit rendszeresen közli a Tiszatáj, Hász Róbert azt válaszolta, a szerzőjüknek semmi köze a támogatás elnyeréséhez. – Nem próbálkoztunk rajta keresztül. Ráadásul a támogatás elnyerésekor még nem is volt a Monetáris Tanács tagja – mondta a főszerkesztő. Báger Gusztáv 2015. július 7-étől a Monetáris Tanács tagja.

Bokros: Ez Lopás és csalás


Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke az MNB-botrányról a Népszabadságnak elmondta, a törvény szerint a jegybank nyereségének száz százalékát be kell fizetni a költségvetésbe. Bokros szerint nem az a kérdés, hogy „jó" vagy „rossz" dolgokra költötték el a milliárdokat. – Ha az adott költésre nincs törvényi felhatalmazása, akkor az törvénytelen, mert nem költhet semmire, ami nem tartozik a monetáris politikába. És végképp nem tehet kísérletet arra, hogy közpénzt magánpénzzé nyilvánítson. Ez utóbbi megítélésem szerint szándékos lopás és csalás – mondta Bokros Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!