Szeged és környéke

2019.08.07. 12:43

3800 férőhely van az SZTE intézményeiben - Csütörtökig még várják a jelentkezőket

Augusztus 8-áig jelentkezhetnek az egyetemre felvett hallgatók a kollégiumokba, amely lényegesen olcsóbb, mint egy albérlet. Szegeden átlagosan 10-16 ezer forintba kerül egy-egy férőhely.

Hajó Edina

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után Szegeden is elindult az albérletroham, ez­­zel párhuzamosan a kollégiumi helyekre is pályázhatnak a gólyák augusztus 8-áig. Utánajártunk, Szegeden hány kollégiumi férőhely van azok számára, akik az egyetemi lé­­tet annak minden élményével együtt akarják megélni.


– A Szegedi Tudományegyetemnek tizenegy kollégiuma van, ebből öt központi, hat ka­­ri beiskolázású. Összesen 3800 kollégiumi férőhelyünk van, egy államilag finanszíro­zott szakra járó hallgató 10 ezer forintot fizet havonta, míg a költségtérítéses szakok esetén havi 10–16 ezer körül mozog. Ez igen kedvező a fővárosi kollégiumokhoz képest, ahol akár 25–30 ezer forintot is fizethet egy egyetemista – magyarázta Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.


A központi beiskolázású ko­­leszokba különböző képzési területről jelentkezhetnek a hallgatók, bármilyen karról, ilyen például a 879 férőhelyes Károlyi-kollégium, ami az eduline.hu szavazása alapján Magyarország legjobb egyetemi szálláshelyei között van. A kari beiskolázású kollégiumokban az azonos érdeklődésű hallga­tók lakhatnak, ezek előnye a kö­­zös kar, az ebből adódó kö­­zös jegyzetek és a felsőbb éves egyetemisták tanácsai. A szakkollégiumokban pedig tudományos műhelyeken, előadásokon fejleszthetik tudásukat a diákok. A rektorhelyettestől megtudtuk, Hódmezővásárhelyen is van kollégiumuk, a mezőgazdasági kar négyemeletes épületében többágyas szobák, közös fürdők és konyha áll a hallgatók rendelkezésére. A ponthatárokat július 24-én hirdették ki, azóta folyamatosan jelentkezhetnek a diákok e hét csütörtökig. Arról, hogy kit vettek fel és melyik kollégiumba, augusztus 15-éig értesítik a hallgatókat.

A kollégiumi létnek is megvannak az előnyei, sokan nem csupán az anyagiak miatt választják. FOTÓ: KARNOK CSABA

A kollégiumi létnek is megvannak az előnyei, sokan nem csupán az anyagiak miatt választják.

FOTÓ: KARNOK CSABA

A Gál Ferenc Főiskola is kí­­nál szabad férőhelyeket, a Szent Imre Szakkollégiumba el­­sősorban az olyan katolikus fiatalokat várják, akik valamely szegedi felsőoktatási in­­tézmény nappali tagozatos hallgatói, és egy szegedi ifjúsá­­gi közösségnek vagy az otthoni egyházközségnek aktív tagjai, akár a testvéregyházaké is. Az egyházmegye által fenntartott Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban pedig olyanokra számítanak, akik vállalják a szakkollégium tanulmányi, kulturális és közösségi programjaiban való részvételt, és a közös diákéletet roma társaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!