Szeged és környéke

2013.12.01. 20:11

A fakanalak szatymazi királya

Szatymaz - Alig telt el olyan hét az évben, hogy a szatymazi Rácz László ne főzött volna valami finomat különböző Csongrád megyei rendezvényeken. Tíz év alatt 97 különböző oklevelet nyert el az amatőr királyi szakács.

Kiss Gábor Gergő

Az év ötvenkét hetéből harminc hetet töltött főzéssel különböző falunapokon és egyéb rendezvényeken a szatymazi [namelink name="Rácz László"].

– Tíz éve veszek részt rendszeresen különböző gasztronómiai versenyeken, amelyeken eddig 97 oklevelet gyűjtöttem be. Tizenhét éves koromban kezdtem el barátkozni a főzéssel a szatymazi önkéntes tűzoltók tagjaként. Főszakácsunknak, Horváth Gyulának kicsit magas volt a cukra, ezért ha egy rendezvényen kicsit beszippantott, hamar elfáradt, és lefeküdt aludni. Ekkor vettem át a fakanalat tőle, és mire felébredt, már készen is volt az ebéd. Ennek olyannyira örült, hogy utána már ő kezdett el tanítani a szakma fortélyaira – mesélt a kezdetekről Rácz László. Az amatőr királyi szakács címet birtokló mester idén is szaporította elismeréseit.

Alig van olyan hét, hogy Rácz László ne főzne valamilyen rendezvényen – az októberi szegedi pacalpárbajon is részt vett. Fotó: Arany T. János

Alig van olyan hét, hogy Rácz László ne főzne valamilyen rendezvényen – az októberi szegedi pacalpárbajon is részt vett. Fotó: Arany T. János
– A fábiánsebestyéni lovasnapokon 36 induló között lett első a birkapörköltem, a szatymazi repülőnapon pedig marhapörkölt kategóriában nyertem, a babgulyásom pedig különdíjas lett ugyanitt. A szegedi pacalpárbajon pedig olyan jól sikerült a pacallal töltött óriáspalacsintám, hogy nekem már nem maradt belőle. Bármilyen régóta is főzök, jólesik, hogy időről időre elismerik a tehetségemet a versenyeken – mondta Rácz László. Az amatőr királyi szakács jövőre tölti be hetvenedik életévét. – A főzést nem lehet abbahagyni, a fakanál rabja vagyok – vallja.

De mit csinál a téli zimankóban a szakács, aki egész évben a nyitott égbolt alatt forgatta a fakanalat? – Természetesen főzök. A múlt héten a domaszéki böllérnapokon vettem részt, december 14-én pedig az idősek karácsonyán főzök egy mázsa halból halászlét. Nálam a vendég előbbre van az időjárásnál. A jövő évi naptáram is kezd betelni, Dévára már van meghívásom, ahol az árva gyerekeknek készítek majd finomságokat – mesélte a férfi.

Rácz László a szakácskodás előtt vaskereskedő volt – a mai napig imád különféle vastárgyakat átalakítani. Egyik legendás alkotása a fémből készült pisilő kisfiú, amely gombnyomásra pálinkát pisil ki magából. A kelléket minden versenyre magával viszi, ahogy óriási palacsintasütőjét is. – Ezt a fajta palacsintasütőt Csongrád megyében én fejlesztettem ki. Gázüzeművé alakítottam át, tud forogni, és harmincnyolc centiméteres óriáspalacsintát tudok vele készíteni – mondta büszkén. Az amatőr királyi szakácsnak nincs szponzora, egyedül külföldi „turnéihoz" kap támogatást vendéglátóitól. A hazai főzőversenyekre az útdíjat és az alapanyagot a nyugdíjából fedezi. – Engem a főzés kapcsol ki, ezért nem sajnálom rá a pénzem – magyarázta. Rácz László szeretné megszerezni az igazi királyi szakács minősítést is, a vizsgát Nagyszakácsiban lehet letenni. A szatymazi Fakanálklubbal pedig ünnepre készül: a tíztagú lelkes helyiekből álló csapat hamarosan negyedik születésnapját ünnepli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!