Szeged és környéke

2019.08.19. 22:37

A közmunkát is lehet becsülettel végezni

A többség általában lenézi a közmunkásokat, semmirekellőnek, tanulatlannak tartják őket. Tudják ezt az érintettek is, de azt mondják, megpróbálnak tudomást sem venni erről. Pusztaszeren beszélgettünk néhányukkal, ők éppen járdát építenek. Büszkék munkájukra, pedig van, aki főiskolai végzettséggel lapátolja a sódert nap mint nap.

Timár Kriszta

Jövő februárra másfél kilométernyi új építésű járda lesz Pusztaszeren. Közmunkások dolgoznak ezen napi 8 órában: amikor éppen nem parlagfű-mentesítést végeznek vagy a közterületeket tartják rendben, lapátot ragadnak, és saját kezűleg készítik a házak előtti utakat. Egyiküknek sem ez a szakmája, de megtanulták, és büszkék is arra, hogy maradandót alkotnak.

 

– Sokan utálnak bennünket, a többség le is néz, pedig a faluért dolgozunk

– fogalmazta meg a közmunkáslét legnagyobb hátulütőjét Szeri Róbert. – De nem foglalkozunk mások véleményével. Ha így tennénk, senki nem vállalná ezt a munkát – tette hozzá. Persze ők sem jószántukból választottak olyan pénzkeresetet, amivel havi 54 ezer 270 forintot és a falubeliek megvetését kapják.


– Van itt munkahely, de egy családos ember napi 14 órát nem tud vállalni. A hároméves fiam mellől nem tudok elmenni éjszakázni – magyarázta Gera László. – Az asszony jobban keres, így én járok a gyerekért az oviba. Ezt viszont csak a kiszámítható, fél 8-tól 4-ig tartó, helyben végezhető közmunka mellett tehetem meg – mondta.

A járdaépítéssel maradandót alkotnak és a faluért tesznek a pusztaszeri közmunkások. Fotó: T

A járdaépítéssel maradandót alkotnak és a faluért tesznek a pusztaszeri közmunkások. Fotó: T

A csapat másik tagja, Szűcs Sándor életkora miatt ragadt benne ebben a munkában. – A Délépnél dolgoztam 25 évig. Miután megszűnt, nem találtam más munkát. Ide is naponta 6 kilométerről járok be a tanyáról – mesélte a nyugdíj előtt álló férfi, aki idős kora ellenére jól bírja a fizikai munkát.


A pusztaszeri közmunkás férfiak közül mindenkinek van szakmája, egyiküknek még főiskolai végzettsége is. Ennek ellenére nem tudnak máshol dolgozni, viszont ebből a helyzetből is kihozzák, amit lehet. Igyekeznek minőségi munkát végezni, hiszen például a járdaépítéssel maradandót alkotnak. A fizetést pedig, mint mondják, kárpótolja a társaság, hiszen az összetartó csapatból baráti kör is vált, amelyből könyörtelenül kirekesztik azokat, akik isznak vagy henyélnek – vagyis azokat, akik olyanok, amilyennek az átlagember gondolja a közmunkásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!