Szeged és környéke

2011.03.20. 20:50

A mozgáskorlátozottak is fizetnek ˝súlyadót˝

Szeged - Január elseje óta a mozgáskorlátozottaknak is kell teljesítményadót fizetniük az autójuk után, de kapnak kedvezményt: csak a 13 ezer forint feletti részt róják ki rájuk.

Fekete Klára

„Mozgáskorlátozott vagyok, szerény rokkantsági nyugdíjjal rendelkezem" – írta e-mailben régi előfizetőnk, [namelink name="Csülök László"]. A férfi azt sérelmezte, hogy korábban nem kellett semmilyen súly-, illetve teljesítményadót fizetnie a gépkocsija után, 2011. január 1. óta azonban rá is kirótták. Az összeg megterhelő számára – panaszolta.

Utánajártunk a problémának. Kiderült: a férfinak igaza is van meg nem is. Idén január 1. óta ugyanis a mozgáskorlátozottaknak csak az évi adó 13 ezer forint feletti részét kell megfizetniük. Ez a gyakorlatban általában 2000–4000 forint körüli összeg évente, ami az autózással járó egyéb költségekhez képest elenyésző, havi 170–340 forint. A gépjárműadó az autó gyártástól eltelt idejétől, illetve kW teljesítményétől is függ. A 13 ezer forint egyébként egy 9–11 éves Skoda gépkocsit terhelő „súlyadónak" felel meg.

Az adó- és járulék-, a számviteli és könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi törvények módosításáról szóló 2010. évi CXXIII. törvény 125. paragrafusa változtatta meg a gépjárműadóról szóló 1991-es törvényt – mondta [namelink name="Zombory Pál"], a szegedi önkormányzat adóirodájának vezetője.

A jogszabály a következőképpen fogalmaz: mentességet élvez az a súlyos mozgáskorlátozott személy, szintén mozgáskorlátozott kiskorú, a cselekvőképességet korlátozó, kizáró, gondnokság alatt álló súlyos mozgáskorlátozott nagykorú személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő szülő egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő, nem személytaxiként üzemelő személygépkocsija után, legfeljebb 13 ezer forint erejéig. Ha a mentességre jogosult adóalany adóalanyisága és adókötelezettsége az adóévben több személygépkocsi után is fennáll, akkor a mentesség kizárólag egy, a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár.

Több mint 1 milliárdos bevétel

Szegeden 44 ezer 598 gépjármű-tulajdonos van, közülük 1927-en mozgáskorlátozottak. A gépjárműadóból az önkormányzat évi adó-előirányzata 1 milliárd 173 millió forint. A mozgáskorlátozottakra vonatkozó új jogszabály miatt az önkormányzatnak várhatóan mintegy 4 millió forint többletbevétele keletkezik majd.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!