Szeged és környéke

2010.01.29. 21:16

A primadonna selyemszalagja

Szeged - „Felhő Rózsinak – Byll" – így szól az aranybetűkkel hímzett fölirat azon a hófehér selyemszalagon, amelyet a szegedi színház egykori primadonnája kapott búcsúföllépése alkalmából álnév mögé rejtőző, titkos hódolójától.

Munkatársunktól

A szalagot megcsodálhatjuk a Somogyi-könyvtár színháztörténeti kiállításán, amely Sándor János, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi főrendezője magángyűjteményéből válogatott relikviákból készült. A tárlaton látható, száznál is több háború előtti színházi képeslapon Szegeden fellépő jeles művészek portréi és dedikációi, híres előadásokról készült képsorozatok, tréfás színpadi jelenetek között böngészhet a nézelődő. Fölvonulnak előttünk a monarchia-korabeli Magyarország városainak színházépületei is. A gyűjtemény különlegességei közé tartozik a szegedi színház régi páholydísze és kandelábere, valamint a Denevér és a Dollárkirályné című előadás súgópéldánya is. A Somogyi- könyvtár kiállítása egyben tisztelgés Szmollény Nándor, a szegedi színház első nagy krónikása emléke előtt. A Thália temploma – Emlékek a magyar színjátszás történetéből című kiállítást Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nyitotta meg a könyvtár aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!