Szeged és környéke

2017.11.20. 08:50

Amikor ágyúval lövünk a náthás verébre

Feketelistára tett számos vény nélkül kapható nátha elleni gyógyszert egy francia fogyasztóvédelmi magazin, szakértők véleménye alapján. Ezek egy része nálunk is kapható. Az általunk megkérdezett háziorvos és gyógyszerész úgy véli, inkább a betegek gyógyszerfogyasztási szokásai hordoznak veszélyeket, mint maguk a készítmények.

T. R.

– Az a gond, hogy az aktívan dolgozóknak nincs idejük, türelmük kivárni, amíg meggyógyulnak. Ezért bevásárolnak ezekből a vény nélkül kapható szerekből, aztán ha az egyik nem hat olyan gyorsan, ahogy szeretnék, kontroll nélkül elkezdik együtt szedni mindet. Úgy, hogy gyakran ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák – mondta Kormányos Szilvia szegedi háziorvos.


Kormányos Szilviát egy frissen megjelent francia kutatás eredményei kapcsán kérdeztük.

Veszélyesen hatékonyak

A legnagyobb francia fogyasztóvédelmi magazin 62 vény nélkül kapható nátha, köhögés, megfázás, torokfájás és gyomorpanaszok elleni szert tesztelt orvosok és gyógyszerészek bevonásával.


Arra a megállapításra jutottak, hogy ezek közül 28-féle készítményt erősen ajánlott kerülni, mert használatuk sok esetben többet árt, mint használ. A Franciaországban tesztelt és feketelistára tett, vény nélküli gyógyszerek egy része nálunk is kapható, és a tévéreklámoknak köszönhetően igen népszerű.

 

A vizsgálatban részt vevő szakemberek megállapítása szerint a megfázás elleni, több hatóanyagból álló gyógyszerkoktélok egy része annyira erős dózisokat tartalmaz, mintha ágyúval lőnénk verébre. Hatékonyságuknak is részben ez a titka. Viszont a túladagolásuk komoly mellékhatásokat okozhat – a szívproblémáktól az ér- és idegrendszeri zavarokon át a szédülésig és szélütésig.

Mértékletesség és háziorvosi tanácsok

– Nehéz jó megoldást találni, de nem lenne baj, ha szigorítanák, mi kerülhet vény nélkül forgalomba – vélte a szegedi háziorvos, aki szerint például hiába teszik vénykötelessé az egyik fájdalom- és gyulladáscsökkentőt, ha abból a szerből a feleakkora dózist tartalmazó már vény nélkül megvásárolható.


Arról nem is beszélve, hogy nem lehet elvárni se a betegektől, se az orvosoktól, hogy egy kis láz miatt is az ügyeletre vagy a háziorvoshoz kelljen szaladgálni.


– Én is szoktam javasolni ilyen vény nélküli szereket, de nagyon fontos, hogy mértékkel szedjék a betegek – mondta Kormányos Szilvia. Hozzátette, háziorvosként tisztában van páciensei alapbetegségeivel és az azokra felírt egyéb gyógyszerekkel is. Így figyelmeztetni is tudja őket, hogy mit mivel ne kombináljanak.

Tényleg kérdezze meg gyógyszerészét!

– Önmagában nem gond, ha ilyen vény nélküli gyógyszereket szednek a betegek, de tudni kell, hogy az ebben lévő hatóanyagoknak van egy maximális dózisa, és nem mindenki elég tájékozott ezzel kapcsolatban – mondta el Mód Péter, a szegedi Kabay patika vezetője.


Megjegyezte, néhány hónapja éppen hasonló megfontolásból vették ki a patikán kívül is árusítható szerek közül a paracetamol tartalmúakat, amelyek túladagolása például májproblémákhoz vezethet.


– Igaz, hogy kicsit elcsépelt a gyógyszerreklámok végén elhangzó „Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!" forma, de igenis tegye meg a beteg, és mondja el, hogy mit szed még amellett, amit nálunk megvásárol! Egy lelkiismeretes gyógyszerésznek mindig kell, hogy legyen ideje a válaszadásra.


Ez is része az úgynevezett gyógyszerészi gondozásnak. Ha valaki egyébként a vényköteles gyógyszereivel együtt vásárol vény nélkülieket is egy patikában, akkor látjuk is, szedhetők-e ezek együtt, és figyelmeztetjük, ha kell.

 

Lehet, hogy emiatt egy- két perccel többet kell várniuk a többieknek, de több türelmet kell tanúsítanunk egymás iránt, mert így nagyon sok esetleges gyógyszerkölcsönhatás, gyógyszertúladagolás előzhető meg – hangsúlyozta a patikavezető.


Hozzátette: mind az OGYÉI hatáskörébe tartozó gyógyszerfelügyelet, mind a patikusok szakmai felkészültsége európai viszonylatban is magas színvonalú, a gyógyszerekre vonatkozó rendeletek pedig kellőképpen szigorúak. Ezért, ha bármilyen egészséget veszélyeztető probléma merülne fel egy-egy hatóanyaggal kapcsolatban, akkor a szükséges intézkedéseket a hazai hatóságok megteszik.


Megkérdeztük szegedi olvasóinkat: Szokott vény nélkül kapható gyógyszereket venni?


Böröcz Gabriella (felszolgáló):

– Szoktam, például láz- és fájdalomcsillapítót, megfázás elleni készítményeket, de szerencsére ritkán vagyok beteg. Először otthon kezelem magam, ha van valami, nem szaladok minden kis gonddal orvoshoz, mert nincs rá idő.


Kószó Szilveszterné (nyugdíjas vegyipari dolgozó):

– Persze, leginkább fájdalomcsillapítót, magnéziumot és B6-vitamint. Mindig megtartom és elolvasom a betegtájékoztatót alaposan, és be is tartom az utasításokat. Csak akkor veszem be őket egyébként, ha muszáj.


Dr. Faragó Zsuzsanna (orvos):

– Igen, szoktunk, fájdalomcsillapítót, esetleg savlekötőt, vagy hasfogót. Orvosként úgy látom, hogy sok olyan hatóanyag van ezekben, ami életveszélyes állapotot tud okozni, és sokan nem elővigyázatosak velük kapcsolatban.


 Kiss László (technikus):

– Igen, fájdalomcsillapítót esetleg. Szerencsére ritkán vagyok beteg, csak baleset miatt voltam orvosnál eddig. A családban sem jellemző a betegség, így maximum fájdalomcsillapításra van szükség néha otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!