Szeged és környéke

2014.10.31. 10:15

Az Orbán-kormány önkénye ellen tüntettek Szegeden

Szeged - "Ez olyan rendszer, ami semmibe veszi a szabadságot. Pofátlanul hazudnak a közmédián keresztül. Az internet az utolsó szabad sziget, amit még nem szereztek meg."

Munkatársunktól


Kormányellenes tüntetés a Klauzál téren. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.59 - Olcsó politikai blöff a visszakozás egy pocakos pojácától! - mondta Barabás Richárd. A szónok szerint az internetadó lenne a harmincadik adó, amit kivet az Orbán-kormány. - Ez olyan rendszer, ami semmibe veszi a szabadságot. Pofátlanul hazudnak a közmédián keresztül. Az internet az utolsó szabad sziget, amit még nem szereztek meg - hangsúlyozta Barabás Richárd. - A vezér akarata egy mind fölött - mondta a szónok. - Ez a rendszer megalázza a nincsteleneket és bünteti a szegényeket. Az internet a legfontosabb találmány a tűz és a kerék után Bangladestől Brazíliáig. Az Orbán-rezsim, 2010 óta nincs olyan magyar ember, akinek a családjából ne lenne legalább egy, akivel ne skype-olna, mert külföldön dolgozik. Európaiságunk szimbóluma az internet! - hangsúlyozta Szerinte csak rajtunk múlik, meddig tűrjük még a gyalázatot, a trafik- és földmutyit, a magánnyugdíj-pénzek lenyúlását. - Nem állhatunk meg csak az internetadónál, bontsuk le a falakat, amíg nincsenek levakolva és kifestve.

Megnyertük az első csatát, de ez még csak a kezdet! - mondta Barabás. - Folytassuk, vegyük kezükbe a sorsunkat! Éljen a szabadság, éljen a haza! - zárta beszédét a szónok, majd közölte, akinek van kedve sétálni, menjenek el együtt a Klauzál térre. A Himnusszal ért véget a tüntetés a Széchenyi téren, amelyen több mint ezren voltak. Megtudjuk, hogy azért mennek át a Klauzál térre, hogy elénekeljék a Szózatot. Ott is biztosan lesz még telefonvillantás.

Kormányellenes tüntetés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.45 - Felháborító, hogy Orbán hülyének néz minket, más micsodájával veri a csalánt! - mondja [namelink name="Györgyey János"]. A szónok szerint Orbán mai bejelentése csak taktikai húzás volt, egy visszahúzós csel. - Álszent módon konzultációt akar Orbán. Nem tudta megérteni az utcán tüntető százezreket. Nem kell több gumicsont, ne szórakozzon velünk Orbán! Van egy mondás a szónok szerint, ami úgy szól: ha a szart megkeverjük, az attól még szar marad, csak büdösebb lesz.

Györgyey János szerint amiben ez a kormány részesít minket, az egyre büdösebb. bűzlik a korrupciótól és a politikából meggazdagodottak szégyentelenségétől. - Ha Orbán harcolni akar, harcoljon, menjen vissza a megyeháromba, és tolja a hasát megint! Az elmúlt négy évet elkúrták, nem kicsit, nagyon! - mondta a szónok, és zúgott a tömeg "Elkúrták! Elkúrták!" A szónok szerint ne kuszaszemű mágus irányítsa az ország pénzügyeit. Úgy vélte, folytatni kell a tüntetéseket, amíg a jó kormányzás meg nem valósül. - Több tiszteletet nekünk - zárta beszédét Györgyey János.

Kormányellenes tüntetés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.34 Kovács Richárd beszél. Nagyon gyenge, azt mondja például, hogy "nem szabad a szavunkat elhallgatni." Papírból olvassa a szöveget, rengeteget bakizik, robothangon, szótagolva olvas, akadozva. Teljesen beégett - nagyon "gáz".


18.31
Csányi István szónokol. Azt mondja, ma reggel bedöglött az internetet, de a szolgáltatók délutánra megcsinálták. - A tudás nemcsak hatalom, hanem létszükséglet. Az internet, az információ nélkül süket vagy és vak - mondja Csányi, aki nagy tapsot kap. Elmondja, öreg fejjel tanulta meg az internet használatát. Úgy tudja, Orbán nem tudja használni az internetet. Üzenem neki, tanulja meg, mondta Csányi. Szerinte a tudás arra való, hogy mindannyian részesüljünk belőle, de van, aki fél a tudástól. - Tegnap is voltak tüntetések és holnap is lesznek! - mondta Csányi. Nagy tapsot kapott. Szerinte sok mindent megcsinálhatnak ellenünk, de semmire nem jutnak nélkülünk. Újabb nagy taps. - Tanulják meg, hogy többé semmit sem csinálhatnak nélkülünk! - mondta a szónok, aki hatalmas tapsot kapott.

Kormányellenes tüntetés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.24  Kovács Tamás szerint Orbán cenzúrázza a sajtót. A kampány idején Szegeden a csapból is Orbán és Kothencz folyt. Honnan szerezte a L.É.T. a lét? Majd az emberektől elvett magánnyugdíj-pénzekről, a Déli Áramlatról beszél. Már több százan vannak a Széchenyi téren. Gyakori a fütyülés, amikor Orbán nevét említi a szónok. Felzúg az "Orbán, takarodj!" - Ha az ország demokrácia, ahogy Orbán állítja, akkor el is tudjuk kergetni ezt a piszkos kormányt! - mondja Kovács Tamás.


18.18
Kovács Tamás szónokol: - Milyen konzultációról beszél Orbán? - kérdi. Mi már egy hete konzultálunk az interneten! Üzenjük meg Orbánnak, hogy nem tűrjük az elnyomást. Orbán ne a Budai Várba, hanem Felcsútra költözzön! Két hete még azt ordították, hogy nem lesznek megszorítások, erre bevezették a cafetéria-adót, elbocsátások lesznek. Kovács szerint banánköztársaságban élünk, és Orbán Viktor alkalmatlan miniszterelnöknek. Elhiszitek, amit a Fidesz ígér? - kérdi. Kórusban jön a válasz: Nem!

Kormányellenes tüntetés a Széchenyi téren. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


18.14 Az első telefonvillantás. Mindenki a magasba tartja. Közben néhányan azt skandálják, "Orbán, takarodj!" Folyamatosan mondják a szolgálati közleményt, hogy folyik a pénzgyűjtés. A zene olyan, mintha temetésen lennénk.

18.09
[namelink name="Kovács Tamás"] főszervező szónokol. Erősen kezd, bejelenti: Orbánnak mennie kell! Nagy taps fogadja a szavait. Közli, békés tüntetést szeretnének, pártzászlókat tegyék el, mivel civilek szervezték a demonstrációt. Hangsúlyozza, elsősorban magyarok és civilek. Kéri, hogy a helyszínen lévő dobozba adományozzanak a tüntetők, amit körbe visz egy kollégája. Ebből fizetik a hangosítást, ami 45 ezer forint. Szerinte, ha mindenki ad 20 forintot, meglesz a 45 ezer forint. Ha több jön össze, akkor azt jótékonysági célra ajánlják fel.

18.00 Vangelis - vagy valami hasonló szól a hangszórókból, olyan bevonulós-hősies zene.

17.55 Háromnegyed 6-kor körülbelül 200-an voltak a Széchenyi téri tüntetés helyszínén, de folyamatosan jöttek az emberek, idősek, fiatalok, családosak. Jelentős a rendőri készültség a belvárosban, az Oroszlán utcán több járőrautó sorakozott fel. Mindjárt kezdődnek a beszédek, egyre nagyobb a tömeg.

Korábban írtuk:

Ma este 6 órától az internetadó bevezetése ellen tüntettek volna a Széchenyi téren. A rendezvényt a Facebookon szervezték meg. Péntek reggeli állás szerint több mint 2000 jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción.

Időközben [namelink name="Orbán Viktor"] visszavonta az internetadót. A tüntetész szervezők Facebook oldalán a kormányfő bejelentése után azonnal megjelent, hogy "Győztünk?! vagy csak időt nyertünk? Az internetadó bevezetését elhalasztották, de mi nem hátrálunk meg! Sőt felkarolunk más ügyeket is. A mai tüntetés ezért a Fidesz és az Orbán-kormány önkényéről fog szólni. Aki úgy gondolja, hogy a bejelentés ellenére sem mennek jól a dolgok az országban, az jöjjön el és demonstráljon velünk egy élhetőbb Magyrországért!"

[namelink name="Kovács Tamás"], a tüntetés szervezője a delmagyar.hu-nak elmondta, folyamatosan egyeztetnek az ügyben. - Jelen állapot szerint megtartjuk a demonstrációt. A téma változni, illetve bővülni fog a mai eseményekre tekintettel - mondta Kovács Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!