Szeged és környéke

2014.01.02. 22:27

Az ünnepek között ügyeket intéztek az emberek

Szeged - Naponta 300-400 ember próbált ügyet intézni a Szegedi Járási Hivatal okmányirodájában az ünnepek környékén. A közszolgák helytálltak, pedig hétfőn még a számítástechnika is csütörtököt mondott.

Fekete Klára

– Szegedről Deszkre költöztünk, a lakcímváltozást szeretnénk elintézni – mondta tegnap a szegedi Huszár utcai okmányirodában [namelink name="Szokoli Mónika"], aki férjével, Tamással a 476-os sorszámot húzta. – Szabadságon vagyunk, ezért jöttünk most. A sorszámot 10 óra 13-kor adta ki a gép, akkor 32-en voltak előttünk.

Az ünnepek között ügyeket intéztek az emberek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Hétfőn leállt a számítógépes rendszer

December 30-án több százan szerettek volna ügyeket intézni az okmányirodában Szegeden: ez volt ugyanis az első munkanap karácsony óta, hiszen a december 27-ét pihenőnapnak adták ki, és a hivatal zárva tartott. A számítógépes rendszer azonban csütörtököt mondott, pontosabban be sem indult reggel – erre senki sem számított. Azoknak, akik reggel 8 és 9 között jöttek, azt tanácsolták, ha van autójuk, menjenek el a hivatal sándorfalvi kirendeltségébe. Ezt sokan meg is fogadták.

A többiektől elkérték a telefonszámukat, és amikor 11 óra körül helyreállt a rend, visszahívták az embereket. Noha csak 14 óráig kellett volna nyitva tartaniuk, fél 4-ig helytálltak a dolgozók, és csaknem minden ügyet sikerült elintézniük.

Kivártuk a sort Mónikáékkal, pár perccel 12 előtt kerültek sorra: egy és háromnegyed órát várakoztak tehát. Azt láttuk, nagyon sokan igyekeztek „rendbe tenni" okmányaikat az ünnepek körüli néhány munkanapban. [namelink name="Csányiné Bozsó Barbara"], a Szegedi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese szerint azonban normális hétköznapokon sincsenek kevesebben az emberek, igaz, akkor reggel 8-tól este 8-ig fogadhatják az ügyfeleket. Tegnap viszont csak 14 óráig tartott nyitva a hivatal.

– Erre a két hétre előre elkészítettük a beosztást – folytatta a vezetőhelyettes –, míg a Csongrád Megyei Kormányhivatal csak ügyeletet tart, az okmányirodában sosem állhat le az élet. Arra is számítottunk, hogy ilyenkor általában a személyi igazolvánnyal, a lakcímkártyával, valamint az útlevéllel kapcsolatos ügyeket intézik az emberek. A lakcímkártya miatt jellemzően azok jönnek az ünnepek idején, akik vagy külföldön élnek, vagy készülnek arra, hogy kimenjenek. Ezekkel az okmányokkal például 9 ügyintéző foglalkozik egyszerre.

Azért is kellett kicentizni a nyitva tartást és a kollégák munkaidejét, mert jó előre tudták: december 31-én éves leltározást kellett tartani, ma és hétfőn, január 6-án pedig a számítógépek cseréje miatt egész nap zárva lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!