Szeged és környéke

2010.09.30. 22:28

Bejárta a világot Bence képe - A pusztaszeri fotós újabb sikere

Pusztaszer - 4500 fényképészt utasított maga mögé a pusztaszeri Máté Bence, aki első helyezést ért el az Environmental Photographer of the Year versenyen Costa Ricában készült felvételével. A 25 éves természetfotós első fotóalbuma novemberben jelenik meg.

Bobkó Anna

- Costa Ricában töltöttem fél évet 2008 novemberétől – madárfotósleseket építettünk a társaimmal. Egy kolibrietető helyen fényképeztem a kolibriket, amikor egyik nap felfigyeltem hangos, csettegő hangjukra. Ösztönösen ragadozó madarat kerestem, hiszen itthon is így riasztják egymást, ha veszélyt éreznek. Ilyen helyzetekben rendszerint egy karvaly érkezik. Itt azonban észrevettem, hogy a kígyó miatt nyugtalankodtak – beszélt Máté Bence annak a képnek az előzményeiről, amivel első helyezést ért el az Environmental Photographer of the Year versenyen. A 25 éves természetfotós 4500 fényképészt utasított maga mögé azzal a csodálatos felvétellel, amelyen egy sárga sávos lándzsa kígyó néz farkasszemet egy zöld sapkás briliáns kolibrivel. A megismételhetetlen pillanatot ábrázoló kép bejárta az egész világot.

Fly to Eye az angol, Függő játszma a magyar címe a Costa Ricában készült díjnyertes képnek. Fotó: Máté Bence

Fly to Eye az angol, Függő játszma a magyar címe a Costa Ricában készült díjnyertes képnek.
Fotó: Máté Bence

– A madaraknak végül nem sikerült elijeszteniük a halálos mérgű, negyven-negyvenöt centis kígyót, amely nyugodtan, lassan kúszott az ágon. A kolibrik néhányszor még odamentek, lebegtek körülötte, majd újra otthagyták, így szerencsére több alkalmam nyílt rá, hogy lefényképezzem – magyarázta Bence. Elárulta: nehezítette a fotózást, hogy olyan felszerelést használt, aminek a mélységélessége mindössze 2–3 centiméter. Emiatt fontos volt, hogy a két állat elég közel kerüljön egymáshoz, hiszen csak így lehetett éles a kép. Bár a kolibri mindössze negyed másodpercekre állt meg lebegni a levegőben, és a kígyó is mozgásban volt, a kép tökéletes lett.

Fél év alatt Bence kevés fotót készített Costa Ricában, mert a fotóslesépítésre koncentrált. A vállalkozást társaival kezdte el. Mivel Magyarországon évek óta foglalkozik természetfotós-turizmussal, először arra gondoltak, Spanyolország vagy Franciaország felé nyitnak. Végül egyik társa jó kapcsolatai miatt az egzotikus Costa Rica mellett döntöttek, ahol egy hotel hatalmas magánterületén, az esőerdőben kezdték el kiépíteni a leseket. A fiatal fotós idén januárban újra kint töltött egy hónapot, és azt tervezi, hogy decemberben is visszalátogat.

Előtte azonban még biztosan sokat hallhatunk róla, hiszen novemberben jelenik meg első fotóalbuma, amely az elmúlt tíz év legjobb képeit mutatja be, valamint kulisszatitkokkal is szolgál a fényképek létrejöttének körülményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!