Szeged és környéke

2017.08.26. 10:30

Bepasizott a SZIN-en a négyévesem

Rutinos és haladó fesztiválozóval mulattunk a SZIN csütörtöki napján - nincs abban semmi furcsa, hogy az egyik négy-, a másik kétéves. Lufi, pogó, szerelem!

- Anya, megyünk a fesztiválra! Menjünk már! - kiabálta Kata, a kisebbik lányom, amikor hazaértem csütörtökön a szerkesztőségből. Egészen addig a sarkamban járt, amíg el nem indultunk a Partfürdőre, óvodás nővére közben babzsákokat és lufikat emlegetett követelő hangsúllyal. Nem viselte meg a lelkét, hogy már kétszer megjárta a Szegedi Ifjúsági Napokat: másfél évesen és háromévesen is belevittük a fertőbe. A tavalyi fesztiválon már a húga is részt vett. Idén arra készült a kétéves, hogy táncolni fogunk, mert azt nagyon szeret, és természetesen ő is kap lufit.

Már a beléptetés izgalmasra, vagy inkább hosszadalmasra sikerült, ugyanis az előző évekkel ellentétben most kipakoltatták a szülők táskáját. Apáéban ruhák voltak, étel-ital a gyerekeknek, és egy környezetismeret tankönyv. Anyáéban néhány összegyűrt zsebkendő, egy fél pár mikiegeres zokni, egy nejlonzacskó, egy üres pénztárca, egy boszorkányjogosítvány – rendes nincs -, iratok, gyerekpóló, parfüm, zsebkendő, törlőkendő, toll, határidőnapló, néhány makk, elszáradt virág, rágó, telefon. A gyerekek és a biztonsági őr érdeklődve és elmélyülten nézték, ahogy ezeket a tárgyakat egyenként elhelyezem az asztalon.

A gyerek ott van, ahol a babzsák

Az előző két alkalommal hideget-meleget kaptam a kommentelőktől, amikor gyermekeim fesztiválos kalandjairól írtam. Mégis lehet benne valami jó, mert idén már kimondottan sok gyereket vittek le a Partfürdőre a SZIN csütörtöki napján. Még nagyszülőket is láttam Kata korú kislányt tolni ülő babakocsiban. Az én korosztályomnál meg abszolút nem volt meglepő a nyakban hordott kisded mint divatos fesztiválkiegészítő. A tizen- és huszonévesek is nagyon természetesen kezelték, hogy térdmagasságban figyelni kell, és néha bevágódik közéjük pár óvodás. Csak mosolyokat láttunk, szájhúzogatást egyet sem.

Gyerekekkel a SZIN-en - lufi, pogó, szerelem - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Ahol babzsák, ott gyerek is akad, figyeltem meg első alapvetésként, amikor elsüvített mellettem egy kislány, és egy fejessel bevetette magát az ülőalkalmatosságok közé. Luca habozás nélkül követte – azzal együtt is eltöltöttünk itt húsz percet, hogy nagyon hangos volt a zene, de legalább jó. Tovább nem időzhettünk itt, hiszen küldetést kellett teljesíteni: nem volt még lufi! Szóval először is szereztünk két gázzal töltött lufit a borudvarnál – a bordó Bor teres léggömbök idén is mindenütt ott voltak. Amikor az osztogató fiatalok meglátták a két kislányt, már nyújtották is feléjük a gömböket a bódéból.

Horgászni mindenki szeret

A lufiszerzés mellett nem volt semmi konkrét tervünk az esti PASO-koncerten kívül. Tavaly a Dubioza Kolektivet Luca úgy ítélte meg, nem gyerekeknek való zene, úgyhogy idén valami ritmusosat néztem ki nekik, amire elugrálnak a gyerekek és a szülők is. A céltalan sétából – keressünk érdekességeket jelszóval – Civil Falu lett, mint eddig mindig: most már kimondottan készültek a gyerekekre. A zsonglőrködés, rajzolás, társasjátékok mellett, amivel elszórakozik kisebb és nagyobb is, voltak vízipisztolyok, labdák, lehetett akváriumból mágneses halacskákat kihorgászni. Én ugyan azt hittem, ezt csak a gyerekek szeretik, de felvilágosítottak, hogy a nagyok is rá tudnak kattanni. Kata leegyszerűsítette a feladatot: miután nem akadt a horgára semmi, kézzel kapkodta ki a halakat, meg minden más dekorkelléket is, a kagylótól a műanyag fókáig.

Nem csak játszani lehetett, nézni is volt mit: a hulladékból készült ötletes tárgyakat egészen sokáig böngésztük, ahogy az űrhajósok is lefoglalták a csajokat egy ideig. Szerencsére a fesztivál ezen zugában együtt volt minden a gyerekfoglalkoztatóhoz: a Civil Falu játékai, egy babzsákos kocsma, mögötte pedig a csurig töltött medence, amelynek az oldalán folyt le a víz – itt közös erővel leportréztunk egy gumiflamingót. Kalózálarcok is fokozták a komfortérzetet, két kislányunk, Jack Sparrow 1. és Jack Sparrow 2. boldogan hajókáztak a babzsákokban. Luca egy papírsátrat is talált, ahonnan aztán alig lehetett előbányászni.

Legyen tánc!

Közben kezdett sötétedni, a játékok nagy részét elpakolták, viszont egyre jobban érvényesült a sok színes égő, lampion: ezeket is meg kellett csodálni. Elkezdődött a koncert is, ahová készültünk – a legközelebbi színpadon, tényleg együtt álltak a csillagok. A gyerekek először csak nézték a táncoló embereket, Kata az apja nyakában, Luca az én kezemben – laza 18 kilóval táncolni felér egy erőnléti edzéssel, ehhez képest egész sokáig bírtam. Csodát tesz az emberrel, ha érzéketlenre fárasztja magát.

Utána Kata következett levezetésnek – ő már a kezemben ugrálni próbált, mozgott a zenére, nagyokat nevetett, és tapsolt, amikor véget ért egy-egy szám. Foglyul ejtették és megtáncoltatták egy barátnőmet is,

 

majd Luca megunta a lötyögést, és eliramodott az első sorba, mindkét kezén egy-egy lufival: most már legyen tényleg tánc, jöjjön a pogó!


Mindenki iszonyúan vigyázott rá, nevetve nézték a raszták, ahogy kivezetem a tömegből, vissza a nyugisabb részbe. A kisebbik közben akkora műsort csinált, hogy mindenki rajta mosolygott körülöttünk, mutogattak rá, mennyire cuki. Végül az egész koncertet sikerült együtt végigtáncolnunk a kétévessel – ezt azért nem vártam volna. Bár ő már nagylány: többször közölte, hogy ne hívjam babának, nem használ már pelenkát, és a babakocsit is kerüli.

Azt terveztük, hogy a koncert után elindulunk hazafelé, de váratlan fordulat marasztalt minket még vagy egy órát. Luca bepasizott a sötét Civil Faluban! Mire észbe kaptunk, édes kacagással szaladgált egy nála egy fejjel magasabb kisfiúval – lehetett már vagy nagycsoportos. A legény udvariasan bemutatkozott nekünk is, és hát kik vagyunk, hogy útját álljuk a romantikának? Hagytuk őket kibontakozni lufival rohangálás és egymás kergetése témakörben, amíg tényleg nagyon késő nem lett, és búcsút nem kellett venniük egymástól. Luca büszke és kemény, csak hazafelé sírt, mert összegyűrődött a szivárványos zászlója, amit az LMBT sátornál kapott. Persze lehet, hogy ez csak ürügy volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!