Szeged és környéke

2013.07.27. 22:22

Bivalyos finomságok Mórahalmon

Mórahalom - Közel 40 csapat bográcsában főtt a pörkölt a II. Bivalyfesztiválon Mórahalmon. A gasztronómiai élvezeteken kívül terelőkutyák bemutatóját is láthatták a vendégek.

Vida-Szűcs Imre

Hét bivalyt vágtak le a II. Bivalyfesztiválra Mórahalmon, ahol szombaton határon túli, helyi csapatok és környékbeli települések szakácsai versengtek, hogy ki főzi a legjobb bivalypörköltet. A romániai Pécska, a szerbiai Temerin és Ilonafalva is képviseltette magát, összesen közel 40 csapat jött össze, és 35-en neveztek a főzőversenyre - tudtuk meg [namelink name="Duka Félix"] szervezőtől.

Egy 1100 literes óriásbográcsban rotyogott a Colosseum Hotel bivalygulyása, de "csak" 350 litert készítettek. - Kicsit intenzívebben kell fűszerezni a bivalyt, mint a marhát, mert édesebb a húsa. Három órán át főtt a gulyás - mondta [namelink name="Kollár János"] konyhafőnök, aki versenyen kívül főzött.

Bivalyos finomságok Mórahalmon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Lihegtek a terelő pásztorkutyák a hőségben, de egy rövid bemutatóra munkára fogták őket. - Két kutyát hoztunk: Zita, a mudi Mezőtúrról, Gyopár, a sinka kutya Sándorfalváról való. Magyarországon a terelőhelyek 98 százaléka juhos, marhát nem sok helyen hajthatnak a kutyák, bivalyt pedig talán csak itt az egész országban - hallottuk Tari József sándorfalvi pulitenyésztőtől. A Szegedi Vadaspark jóvoltából gabonasiklókat, tengerimalacokat, görög teknősöket simogathattak a Bivalyfesztivál látogatói. A gyerekek lovagoltak, kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, bivalyfigurákat készítettek. Volt talicskatoló és sodrófa hajító verseny is.

Bivalyos finomságok Mórahalmon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A zsűri döntése szerint a főzőversenyt a félig kiskunhalasi, félig mórahalmi Bazsa család nyerte, a második Ilonafalva csapata lett, a dobogó harmadik fokára pedig a Domaszéki öregfiúk állhattak. A legszebb tálalásért járó különdíjat a Csa-Ba Bt. gumiszerelő műhely kollektívája nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!