Szeged és környéke

2009.08.24. 21:29

Bőrre hímzett életrajz

Szeged - Hogy fogsz kinézni húsz év múlva? – intik jobb belátásra a szülők tetoválásra vágyó gyermeküket. Az általunk megkérdezett középkorú férfiak azonban nem bánták meg a hímeztetést.

Bobkó Anna

Nem bánta meg egyetlen tetoválását sem az 54 éves Kolompár János, akit mindenki csak Répásként ismer. Pedig testét tíznél is több figura díszíti, amelyek közül a publikus területeken lévőket meg is mutatta. Ezek közül a legszembetűnőbb a hasán álló ÉHES felirat. Mellkasára az egyik gyógyszertár logóját „hímeztette", mert mindig oda jár gyógyszerért. Mellette egy indián fej szerepel. Állítása szerint ezt azért választotta, mert ő is olyan, mint az indián: soha nem felejt. Kérdésünkre, akkor miért nem inkább elefántot rajzoltatott magára, csak legyintett, s tovább mutogatta díszeit. Öklén lánya becenevét viseli: Manó, jobb alkarján pedig szerelméjét, Máriáét egy hatalmas szívben.

Tizenévesen a csajoknak szeretett volna imponálni tetoválásaival a 45 éves Bozsó Tamás, aki első motívumát, egy méhecskét saját magának rajzolt meg. – A Hahota magazinból másoltam ki a mintát. A tűt két gyufaszál közé szorítottam, kifeszítettem a bőrömet, így szurkáltam bele a fekete hollótust. Van olyan tetkóm, amit falfestékkel rajzoltam, de készült egy olyannal is, amivel a birkák fülét szokták megjelölni – magyarázta az alkalmi munkákból élő férfi, aki még egy saját kis otthoni motoros tetoválógépet is készített magának. A fiatalkorában ügyetlenül készített motívumokat azonban idővel szerette volna eltüntetni, ezért ráfestetett az elhalványodott csíkokra. Az eredmény így egészen meglepő. Első ránézésre karján csak kusza vonalakat látni, hosszas megfigyelés után azonban kirajzolódik egy emberfej.

Kolompár János, alias Répás 54 évesen is büszkén mutogatja fiatalkori tetoválásait. Fotó: Segesvári Csaba

Kolompár János, alias Répás 54 évesen is büszkén mutogatja fiatalkori tetoválásait.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyik alsóvárosi kocsmában egy harminc év körüli férfival beszélgettünk. Nevét nem árulta el, azonban elmondta: két évet ült Nagyfán. Mielőtt börtönbe vonult volna, nem viselt tetoválást, ott azonban a „beilleszkedését segítették a testére rajzolt motívumok". A fiatalember segített összeszedni a harminc évvel ezelőtti divatosnak számító motívumokat, amelyeket idősebb rabtársain látott: volt, aki a homlokára íratta, hogy ÜSS, más az öklére vésette születési évszámát.

Harckocsi és meztelen nő

– Apám egész felsőtestét tetoválások borították. Volt rajta a sárkánytól a „Szeretlek, Kati" feliratig minden. Annyira szégyellte, hogy amikor mi nyáron félmeztelenül rohangáltunk, akkor is pólót viselt – hallottuk a 46 éves Jánostól, aki édesapja példájából okulva semmit sem varratott a bőrére. Másokéra azonban több tucat mintát festett a katonaságnál. Az aktuális kedves nevét és az állományjelzésüket kérték tőle legtöbben. Így kerülhetett teherautó vagy harckocsi az angyalbőrt viselők felsőtestére, de a meztelen nő is nagy sláger volt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!