Szeged és környéke

2013.07.23. 15:01

Botka felfüggesztette a Vigadó-ügyben hozott döntést

Szeged - Botka László felfüggesztette a pénzügyi bizottság Vigadó-ügyben, valamint a vagyongazdálkodási bizottság Széchenyi tér 2/A alatti házzal kapcsolatban hozott hétfői döntését. Ezekben szeptemberben határoz a városi közgyűlés.

Munkatársunktól

– Mára már mindenki számára világos, hogy a szegedieknek elegük van a közgyűlés Fidesz–Jobbik mutyikoalíciójából. A közvéleménykutatások is azt mutatják, hogy a következő választáson nem kapna többséget a közgyűlésben a Fidesz-Jobbik. Úgy tűnik, ezt felismerték a két párt képviselői is, éppen ezért – már a látszatra sem ügyelve – kívánják saját holdudvaruknak kijátszani az önkormányzati vagyont, vagy éppen lemondani az önkormányzatnak biztosított elővásárlási jogról a saját embereik javára – kezdte ma [namelink name="Solymos László"] alpolgármester a Fidesz–Jobbik végkiárusítás Szegeden címmel meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóját a városházán.

Az alpolgármester elmondta, a pénzügyi bizottság hétfői ülésén nem szavazta meg, hogy az önkormányzat éljen az elővásárlási jogával, és vásárolja meg kedvező áron, 35 millió forintért a Vigadót. – A fideszes [namelink name="Póda Jenő"] még napirendre sem akarta venni az előterjesztést. A fideszes bizottsági tagok az önkormányzat érdeke helyett a magánfél, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt elnökének tulajdonszerzése mellett döntöttek – hangsúlyozta Solymos László. Az alpolgármester elmondása szerint az elmúlt hetekben egyes fideszes tagok szabotálták a pénzügyi bizottsági ülés összehívását, nem tudott a bizottság határozatképes ülést tartani, a hétfőn pedig egyértelműen az önkormányzat érdekével ellentétesen döntöttek. Szerinte a fideszes tagok szavazását jól érzékelhetően, sajnos nem meglepő módon, Póda Jenő irányította.

– [namelink name="Botka László"] polgármester felfüggesztette a pénzügyi bizottság hétfői döntésének végrehajtását, az ügyet pedig a soron következő, szeptemberi közgyűlésre előterjeszti, bízva abban, hogy a fideszes képviselők a város érdekében fognak dönteni. Erről tájékoztattuk a tulajdonost, így bízom benne, hogy amennyiben a testület a város érdekeit szem előtt tartó döntést hoz, akkor valóban városi tulajdonba kerülhet a Vigadó területe és szerves részévé válhat a védett ligetnek – mondta az alpolgármester.

A Fidesz-KDNP sajtóközleménye Solymos László sajtótájékoztatójával kapcsolatban

Az MSZP privatizál, külföldön nyaral és kétszer tömne tele magánzsebeket
Nem városi érdek, hogy a „Vigadó" az Önkormányzat tulajdonában álljon.

Álságos az MSZP-s nyilatkozat, ami szerint jó üzlettől esik el a város azzal, hogy nem kerül a tulajdonába az ingatlan. 35 millió forintért vásárolni egy romhalmazt nem városi érdek.

A város érdeke az, hogy a Liget területén található egykor szebb napokat megélt szórakozóhely ne a jelenlegi romos állapotában létezzen, így az ingatlan megvásárlását követően százmilliókat kellene költeni annak felújítására.

Szegedet a csődtől mentette meg néhány hónappal ezelőtt a Kormány a városi adósság felének átvállalásával. A katasztrofális MSZP-s városvezetés miatt, így nem áll rendelkezésre forrás ilyen célokra Szeged költségvetésében.

1995-benMSZP kormány idején, az MSZP-s irányítású szegedi önkormányzat privatizálta a „Vigadót".

Az MSZP most újra hülyének nézi az embereket, hiszen a szóban forgó mostani döntés meghozatalakor nem voltak jelen az MSZP-s képviselők, mert külföldön nyaraltak. Ez is igazolja, hogy az MSZP-nek a magánérdek mindig előbbre való a közérdeknél.

Solymos László egy másik ügyről is beszámolt, amely a fideszes [namelink name="Bohács Zsolt"] vezette vagyongazdálkodási bizottság ülés hétfői ülésén történt. Ezen lapunk is részt vett a zárt ülésig. A bizottság nyílt ülésén az alpolgármester elmondta, a Széchenyi tér 2/A számú házban korábban üzlethelyiséget bérlő cég helyiségcsere iránti kérelme kapcsán, „az egész ügy mögött Szepesi Ferenc ügyvéd áll, aki az egész ingatlant akarja megvenni magának és hozzátartozóinak."

– A Széchenyi téri palota szisztematikus átjátszása zajlik az IKV állandó megbízással bíró ügyvédjének és családjának, amelyhez Bohács Zsolt a bizottság elnöke, egyes hírek szerint az ügyvéd jó barátja, és a Fidesz–Jobbik mutyikoalíció folyamatosan asszisztál – hangsúlyozta Solymos László.

Az alpolgármester elmondta, 2011. októberében vásárolt az IKV ügyvédjének közeli hozzátartozója egy lakást a Széchenyi tér 2/A számú belvárosi épületben, majd egy hónappal később, november végén az IKV [namelink name="Nagy Ferenc"], a jelenlegi vezérigazgató édesapja értékbecslésére alapozva már azt javasolta, hogy az egyik földszinti üzlethelyiség tulajdonjogát 24,9 millió forintért adja el az önkormányzat az új tulajdonostársnak. – Hogy miért 24,9 millió forint? Azért, mert 25 millió forinttól már nyilvános pályázatot kell kiírni. A bizottság később a polgármester nyomására 25,1 milliós kikiáltási áron mégis a nyilvános pályázat mellett döntött, amelyet – a 2012. júliusban meghirdetett pályázaton meglepő módon – egyedüli pályázóként mégis csak az IKV ügyvédjének hozzátartozója nyert – mondta Solymos László.

Érdekességképpen megjegyezte, míg az IKV egy 2,9 millió forintra tartott ingatlant nagy, IKV-s fejléccel ellátott hirdetésben jelentett meg a helyi napilapban, 17 napot hagyva arra, hogy az érdeklődő jelentkező megvásárolja a részletes pályázati felhívást, addig a 25,1 millió felhívás eldugott helyen, fejléc nélkül jelenik meg az újságban, és csak 6 napot hagynak a jelentkezőnek arra, hogy megvásárolja a részletes pályázati felhívást.

– 2012 nyarán az IKV ügyvéd egy másik közeli hozzátartozója vett egy lakást a házban, amelyet pár nappal korábban vett meg a bérlő az önkormányzattól. Ugyanez a hölgy tulajdonostársként megvásárolt két hirtelen megüresedett önkormányzati lakást is a a Széchenyi tér 2/A alatti épületben, amelyet szintén a vagyongazdálkodási bizottság adott el neki. Az IKV-s javaslat ebben az esetben is pályázat nélküli, közvetlen értékesítésről szólt, de a bizottság végül csak pályázaton merte értékesíteni a lakásokat, de fura módon itt is az IKV-s ügyvéd családja járt sikerrel – folytatta az alpolgármester.

– Bizonyára csak a véletlenek fura összejátszása volt, hogy a házban található egyik preferált bérlő 2012. decemberében csereelhelyezést kért egy másik ingatlanban, amelyet az IKV lelkesen támogatott. Ennek a megürült helyiségnek a sorsa még nyitott – mondta Solymos László, aki szerint nem elképzelhetetlen, hogy erre is jelentkezik vételi szándékkal az IKV ügyvéd vagy a családja.

– 2013. májusában az IKV azt javasolta az önkormányzatnak, hogy adja el az ingatlan tetőterében található tulajdoni részt, szintén az IKV ügyvéd közeli hozzátartozójának – mondta Solymos László. A padlástér értékesítéséről a hétfői vagyongazdálkodási ülésen határoztak volna zárt ajtók mögött. Azért a feltételes mód, mert végül nem döntött a grémium, újabb, immáron harmadik értékbecslésről határozott a bizottság – közölte az alpolgármester. Lapunk információja szerint az IKV által felkért értékbecslő 1,5 millió forintban, az önkormányzat által felkért értékbecslő pedig 19 millió forintban határozta meg a padlástér forgalmi értékét.

– Döntött viszont a vagyongazdálkodási bizottság arról, hogy a Széchenyi tér 2/A alatti házban található másik helyiség bérlő – aki hirtelen szűkösnek érezte az egyébként üresen álló bérleményét – a Kölcsey utcában kaphasson egy másfélszer akkora bérleményt jóformán bagóért, ugyanis a két ingatlan közötti 100 négyzetméteres méretkülönbség miatt csak 220 ezer forintot kell fizetnie. Botka László polgármester ezt a bizottsági határozatot is felfüggesztette, így erről is a szeptemberi városi közgyűlés fog dönteni hangsúlyozta az alpolgármester.

– Az elmúlt másfél évben a Széchenyi tér 2/A alatti házban található 5 lakásból 4-et megvett az ügyvéd családja, a 3 helyiségből 1-et szintén, a másik 2 kiürítésével pedig nyilvánvalóan szintén a vásárlás előkészítése a cél – hangsúlyozta a tájékoztató végén Solymos László alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!