Szeged és környéke

2009.07.22. 21:03

Cigi, cigi – 7 ezres átverés a szegedi Mars téren

Szeged - A konspiráció meggyőző volt, sőt még a jövő heti üzletet is megbeszéltük, mégis átvertek, amikor illegális árusoktól akartunk cigit venni tegnap a Mars téren.

Munkatársunktól

– Nem mondhatjuk, hogy cigit árulnak, mert nincs náluk áru, hiányzik a bizonyíték – közölte tegnap délelőtt a Mars téri piacigazgatóság irodájában a bekamerázott területet figyelő nő, aki azonban ettől függetlenül arcról ismeri a zugárusokat. A júliusi áfa- és jövedékiadó-emelés elkerülése miatt, a spórolás szándékával látogattunk el mi is az illegális cigiárusok törzshelyére, a Mars térre – hátha olcsóbban megússzuk káros szenvedélyünk kielégítését.

Az egyik képernyőn azt láttuk, hogy a piac előtti nyilvános vécénél álló, ezüstszínű válltáskát hordó fiatal nő éppen egy csíkos inges idősebb férfivel beszélget, majd telefonálni kezd. Ő az egyik zugárus – kaptunk útbaigazítást. Nem sokkal később megjött egy fekete pólós, testesebb nő is, az ezüsttáskás „kolléganője".

Kollégánk üzlete alakulófélben, miként a térfigyelő képernyőjén látható. Fotó: Segesvári Csaba

Kollégánk üzlete alakulófélben, miként a térfigyelő képernyőjén látható.
Fotó: Segesvári Csaba

– Cigi, cigi? – kérdezgették halkan a járókelőket, amikor odaértem. – Mijük van? – kérdeztem. – Mi kell? – kérdezett vissza a fekete pólós. Megmondtam, mire azt ajánlotta, ne 1, hanem 2 kartonnal vegyek belőle, mert úgy 6 ezerért odaadják a boltban régi áron 11 ezer 400 forintért kapható árut. Belementem, hiszen így szinte fél áron hozzájutok.

A fekete pólós nő előre küldött, a Gábor Dénes középiskola elé, hogy ott bizniszeljünk, mert „itt mindent látnak a kamerák". Azért menjünk külön – magyarázta –, mert együtt nagyon feltűnő lenne. Ott odaadom a pénzt, aztán hozzák a cigit – vázolta az üzlet forgatókönyvét. A helyszínen átadtam a pénzt. De nem 6, hanem 7 ezret – ugyanis nem volt ezresem. – Nem tudok visszaadni, de nem baj. Nyugi, a jugó csaj majd hozza a visszajárót is – mondta a nő, aki ezután instrukciókkal látott el. Az iskolaépület melletti barna kaput figyeljem, ott jön ki az ezüsttáskás „kolléganő", aki előbb elmegy a Gogol utcai lakásba felvenni az árut. Nem baj, hogy nincs nálam szatyor, azt is hoznak – ígérte.

A Mars téri csarnokban és környékén zajló eseményeket innen követik. Fotó: Segesvári Csaba

A Mars téri csarnokban és környékén zajló eseményeket innen követik.
Fotó: Segesvári Csaba

Közben elmondta, hogy a cigi „Jugóból" jön, mert Romániában 100 kilométert kell autózni ez első vámmentes boltig: nem éri meg onnan hozni a benzinköltség miatt. Miután felvetettem, hogy talán a barátaimat is érdekli az olcsó áru, megbeszéltük, hogy jövő szerdára összeszedem a rendelést. Ők ugyanis csak szerdán „dolgoznak", 9 és 10 óra között. Fáj a feje, meleg van, és cukorbeteg is – szabadkozott nem sokkal később amiatt, hogy mennie kell. De azért én várjak a megbeszélt helyen, 15 percen belül hozzák a cigimet.

A negyedóra letelte után már kezdtem kicsit aggódni, de azért vártam tovább: hátha valami gond akadt menet közben. Végül 40 percnyi álldogálás után beláttam: átvertek, lemondhatok az olcsón kínált, mégis drágává vált cigiről. Visszamentem ugyan reklamálni a vécé elé, de ott már senki sem volt. Talán már éppen azt számolgatta a két nő valahol: mennyit is kerestek aznap a hiszékeny és mohó vevőiken.

Ősztől erősödhet a csempészet

Idén januártól július 20-áig összesen 33 ezer karton cigarettát foglalt le 160 millió forint értékben a VPOP Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága (DARP) a szerb és román határszakaszokon. Tavaly ugyanebben az időszakban 50 ezer kartont állítottak meg ugyanitt, nagyjából 256 millió forint értékben. Némedi Varga Éva, a VPOP DARP szóvivője szerint a júliusi adóemelések csak szeptemberre lesznek érezhetők a csempészetben – nagyjából addigra fogynak ki a boltok és nagykereskedők régi áras raktárkészletei. Ennek ellenére kedden is találtak csempészcigit Nagylakon: két román autóbuszból került elő 200 karton, 1 millió forint értékű cigaretta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!