Szeged és környéke

2019.08.16. 15:30

Csak apróbb fejlesztésekre jut pénz, pedig átfogó rekonstrukció kellene az Acél utcai idősek otthonában

Minden évben apróbb fejlesztéseket végeznek az Acél utcai Tartós Bentlakást Nyújtó Idősek Otthonában, most a vizesblokkot renoválják és teszik akadálymentessé. A TOP-pályázat keretében egyébként hét szociális intézmény válik korszerűvé a megyeszékhelyen, illetve egy teljesen új is épül uniós forrásból.

K.A.R.

Ahogyan arról korábban már hírt adtunk, a városvezetés döntése szerint idén 24 millió forint támogatást biztosítanak az Egyesített Szociális Intézmény Acél utcai Tartós Bentlakást Nyújtó Idősek Otthona egy részének felújítására. A fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulása saját forrásból jelenleg nem tudja fi­nanszírozni a munkálatokat. Az Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója lapunknak elmondta, az önkormányzattól kapott céltámogatásból részleges felújítást végeznek.


– Égető probléma a vizesblokkok felújítása és akadálymentesítése, ezért elsősorban ezt vé­­gezzük el a 24 millió forintból. Amennyiben a támogatási összeg lehetővé teszi, akkor festést és burkolatcserét is végeznénk. Jelenleg az ajánlatkérések zajlanak, az áraktól függ, hogy a vizesblokkok mellett még mit tudunk fejleszteni – tájékoztatott Zsótér Ágnes főigazgató.

Elmondása szerint nagy előrelépés ez a beruházás az intézményben. A jövőben azonban szükség lesz energetikai korszerűsítésre is, amelyhez elsősorban pályázati forrás bevonása lenne célszerű. Teljes létszámmal működik a petőfitelepi intézmény, jelenleg 184 időst gondoznak a szakemberek. Folyamatosan lennének újabb beköltözők, de egyelőre várólistások mindannyian. Ha­­sonló a helyzet a Kálvária su­­gárúti otthonokban is, tehát sürgősségi szempont alapján fogadnak új lakókat. A Kálvária sugárúti épületben ebben a hónapban már megkezdődött a főzőkonyha bővítése és fejlesztése, amelyet előreláthatóan energetikai megújulás követ. Ezekre a munkálatokra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyertek forrást, mintegy 195 millió 790 ezer forintot.

A TOP keretében egyébként összesen 708 millió 784 ezer fo­­rint uniós támogatás érkezett Szegedre, így az Egyesített Szociális Intézmény Alsó kikötő sori, Gáspár Zoltán utcai, Kossuth Lajos sugárúti, Kereszttöltés, Bölcs és Dáni János utcai telephelyei is megújulhatnak a Kálvária sugárúti mellett. A Kaszás utcában egy új épületet húznak fel, ami harminc fő befogadására lesz alkalmas, ezzel váltják ki a Vám téren lé­­vő, a szolgáltatás ellátására alkalmatlanná vált, elavult in­­gatlant, amely eredetileg sem szociális intézménynek épült, ezért a funkcióját a helyiségek elosztása miatt sem tudja tökéletesen betölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!