Szeged és környéke

2008.02.29. 22:08

Egy megvalósult álom

Szeged - Csongrád megyében mintegy félszáz vállalkozás foglalkozik gépjárműoktatással, közülük azonban csak a szegedi ATI-Császárné Bt. üzemeltet mozgásukban korlátozottak számára is alkalmas oktatóautót.

Munkatársunktól

– Nem csak üzleti megfontolások vezettek, amikor egy éve úgy döntöttem, hogy vásárolok, és mozgáskorlátozottak oktatására átalakíttatok egy automata sebességváltós Toyota Yarist – mondta Császár Illésné, az ATI-Császárné Bt. tulajdonosa, iskolavezetője.

Csongrád megyében, sőt a dél-alföldi régióban egyébként kizárólag az említett gazdasági társaság tart olyan járművet, amely mozgásukban korlátozottak gépjárművezetői oktatására is alkalmas. A többi, mintegy félszáz hasonló profilú Csongrád megyei vállalkozás csak „hozott" járművel oktathatja a mozgássérülteket. Természetesen ezt az autót is át kell alakítatni, vagyis oktatásra alkalmassá kell tenni. Automataváltós gépkocsin jogosítványt viszont csak abban az esetben szerezhet, amennyiben legalább az egyik alsó végtagja ép.

Az ATI-Császárné Bt. iskolavezetője megjegyezte, tapasztalatai szerint csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy már a jogosítvány megszerzése előtt vegyenek és átalakíttassanak személyautót. Ráadásul a mozgáskorlátozottak csak a jogosítványt megszerezve vehetik igénybe a számukra gépjárművásárlásra biztosított 300 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatást is.

Papp Szabolcs jogosítványt szerzett, autót is szeretne.
Fotó: Karnok Csaba

Császár Illésné elárulta, hogy korábban – más vállalkozásokhoz hasonlóan – ötévente ha egy mozgáskorlátozott próbált náluk jogosítványt szerezni, az utóbbi egy évben már hatan jelentkeztek. Egyikük, Papp Szabolcs három napja vizsgázott.

– Minden vizsgám elsőre sikerült, gyerekkori álmom volt, hogy vezethessek. Autóm még nincs, de ahogy tudok, venni fogok – mondta a 25 éves fiatalember, aki egy téves orvosi döntés miatt öt hónapos korától nem tudja használni a lábait.

A három éve autóbalesetben megsérült és deréktól lebénult Péntek Norbi is mielőbb szeretne jogosítványt szerezni, de ő egyelőre nem vezet, még a KRESZ-t igyekszik elsajátítani. A mozgáskorlátozottak egyébként nem fizetnek többet, a tanfolyam és a vizsgák díja, a 30 gyakorlati órával együtt, nekik is ugyanúgy 112 ezer forintba kerül.

Öt év, tizenöt vizsgázó

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatal Kommunikációs és Nemzetközi Főosztály adatai szerint a dél-alföldi régióban az elmúlt öt évben tizenöten jelentkeztek B kategóriás jogosítvány megszerzésére, tizennégyen sikeresen vizsgáztak. 2007-ben a régióban 36 járművet alakítottak át mozgássérült- gépjárművé – tájékoztatta lapunkat Rusai-Firisz Andrea, a hatóság kommunikációs és pr-referense.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!