Szeged és környéke

2016.07.12. 23:00

Életünk és vizünk része a vas: ne az ivóvízhálózat karbantartása alatt töltsük utána a kerti medencét!

Szeged - Petőfitelepi olvasónk 7 köbméter csapvízzel töltötte fel puha falú medencéjét, napi egyszer mosta a szűrőt, de még a hetedik napon is nagyon vasas volt. Megkérdeztük a vízművet, mi történhetett.

K. A.

Olvasónk korábban fúrt kút vizével is próbálkozott, akkor volt ilyen csúnya a szűrő, és csak sokára – több és drága vegyszerrel – állt be használhatóra a víz. Azóta mindig csapvízzel tölti fel 7 köbméteres medencéjét, méri, vegyszerezi, és mindig ki is bírta a nyarat, csak időnként utána kellett tölteni. – Vasasabb mostanában a szegedi víz, vagy valami vegyszer hozza ki ezt a barnaságot? – kérdezte olvasónk, s mi ezt továbbítottuk a Szegedi Vízműnek.

Fotó: DM

Fotó: DM

– Az egyértelmű válaszhoz szükséges lenne a helyi körülmények ismerete is, ezek nélkül az alábbiak okozhatták az elszíneződést – írta a vízmű.


– Hálózat-ellenőrzés, -karbantartás, -tisztítás esetén a víz időszakosan zavarossá válhat, ez az emberi fogyasztásra veszélyt nem jelent. Ezt a víz vastartalma okozhatja, ami a mikroszűrőkön kiválik.

Fotó: DM

Fotó: DM

– A Szegedi Vízmű június 20. és 24. között – előzetesen meghirdetett – ivóvízhálózat-ellenőrzési munkát végzett Baktó, Baktói kiskertek, Tápéi kiskertek és Kecskés-telep területén.


– Csőtörés miatti javítást követő hálózatfertőtlenítésnél is előfordul hasonló zavarosság: a vízvezeték faláról leválik a lerakódott filmréteg –, ilyen esetekben azonban nincs lehetőség előre értesíteni az érintett terület fogyasztóit.

– Az olvasó által jelzett problémát a saját belső hálózatának a nem megfelelő állapota is okozhatja.

Fotó: DM

Fotó: DM

A vízmű válaszaiban ott rejlik a megoldás, kiderült, olvasónk a karbantartási időszak kellős közepén töltötte fel a medencéjét. Az is megtudtuk, a korábbinál szerényebb teljesítményű szivattyúval – benne kisebb szűrővel – keringeti a vizet, szinte a nap 24 órájában. Minden jó, ha a vége jó: legutóbb már csak egészen világos tejeskávébarna volt a szűrő, azaz szépen beállt és „kéklik" a medence vize.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!