Szeged és környéke

2016.07.05. 18:04

Elűzi a betörőket a megbízható szomszéd

Csongrád megye - Tavaly több mint ötszáz betörés történt Csongrád megyében, közel a fele Szegeden. Némi elővigyázatossággal és egy kis anyagi ráfordítással viszont akkor is biztonságban tudhatjuk értékeinket, ha elutazunk.

Munkatársunktól

Évente ötvenezer betörés történik Magyarországon – tavaly Csongrád megyében összesen ötszázöt esetről szerzett tudomást a rendőrség. Mivel jellemzően nyáron utazunk el hosszabb szabadságra, nagyobb a kockázata, hogy betörjenek őrizetlenül hagyott otthonunkba. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) tájékoztatása szerint ugyanakkor a megyében nem tapasztalható szezonális kiugrás nyáron – a tavaly Szegeden történt 235 lakásbetörés például egyenletesen oszlott el az évben.


A legtöbb betörés 2015-ben a megyeszékhelyen történt, a második helyen Szentes (59), a harmadikon Hódmezővásárhely (53) áll. Csongrádon 23, Makón 19 betörés történt tavaly. Az adatokból az derül ki, hogy a betörés továbbra is jellemzően városi bűncselekmény. Érdekesség, hogy a hasonló lélekszámú megyei kisvárosok között is jelentős különbségek vannak a lakásbetörések számában. Amíg Sándorfalván és Mindszenten nyolc esetre derült fény tavaly – ugyanannyi, mint a negyedakkora lakossággal rendelkező Bakson –, addig Kisteleken csak négy, a köztudottan jó közbiztonságú Mórahalmon pedig csak kettő történt.


 A rendőrség tippjein kívül érdemes azt is megfontolni, milyen képeket töltünk fel utazásunkról, nyaralásunkról a közösségi oldalakra, mert egyes bandák ezt is figyelik. Ha kiderül belőle, hogy valaki hosszabb-rövidebb időre elutazott, akcióba léphetnek. Csongrád megyében is történt már ilyen eset – erősítette meg a CSMRFK.

 

Hogyan előzzük meg? – a rendőrség tippjei


1. Soha ne hagyjunk ajtókulcsot a bejárat közelében nyilvánvaló helyeken (lábtörlő, virágcserép, ablakpárkány stb.) elrejtve!

2. Hasznos egy megbízható szomszéd, aki kiüríti a levélszekrényt, leereszti és felhúzza a redőnyt, esetleg kiteszi a szemetet, hogy úgy tűnjön, a háziak otthon vannak.

3. Minden nyílászárót zárjunk be, létrát ne hagyjunk elöl, mert ennek segítségével is bejuthat a betörő.

4. Ne a legolcsóbb zárakkal szereljük fel az ajtókat és ablakokat, és szereltessünk rácsot a földszinti ablakokra, hogy a betörőket eltántorítsuk a kísérletezéstől.

5. Hasznos lehet egy programozható időkapcsoló, ami egy tévéhez, lámpához kapcsolva azt a látszatot kelti, a lakók otthon vannak.

6. Nem árt egy riasztó, ami be van kötve egy biztonsági céghez, amelynek emberei riasztásnál rögtön kivonulnak.

7. Jelentősebb értéket ne hagyjunk otthon, vigyük el rokonhoz, baráthoz! Ha mégis otthon hagynánk, készítsünk értékleltárt, fotókkal, gyártási számok feljegyzésével.

8. Egy megfelelő biztonsági kamerával, okostelefonos alkalmazás és internet segítségével a távolból is megfigyelhetjük a lakásunk, házunk környezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!