Szeged és környéke

2016.04.23. 08:30

Firkálják és zúzzák a partfalat

A felújított és közel egy éve átadott partfalat azóta sem kímélik a vandálok, mióta kamerák figyelik őket. Alkalmanként több százezres kárt okoznak.

T. R.

Bár március eleje óta működik a partfal belvárosi szakaszára irányított hét térfigyelő kamera, a rongálásoknak egyelőre nem vetettek teljesen gátat.


A 2,2 milliárd forintból felújított partfalat tavaly májusban adták át – azóta is többször otthagyták rajta a kéznyomukat a graffitisek, februárban a gyermekklinikánál egy fedőkövet törtek össze a mellvéden, március elején pedig BMW-vel száguldozó, majd balesetező fiatalok törték ki a fémkorlátot, és rongálták meg a térburkolatot a Felső Tisza-parton.

 


– Mióta beüzemeltük a kamerákat, két-három alkalommal történt firkálás a Belvedere és a patológiai intézet közötti több mint két kilométeres szakaszon. Ez kevesebb a korábbinál. A kamerák képe hozzánk fut be, de folyamatos kapcsolatban állunk a rendőrséggel, és ezeket a felvételeket is rögtön elküldtük nekik – mondta el [namelink name="Kozák Péter"], az Ativizig igazgatója. Megtudtuk azt is, hogy amikor az Aranycsapat-szobrot március végén újra megrongálták (2016. március 31.: Harmadszor rongálták meg az Aranycsapat szobrát), a rendőrség maga kérte be a közeli kamera felvételeit a nyomozáshoz. Egyelőre egyik esetben sem sikerült felderíteni az elkövetők kilétét.


Az igazgató szerint a partfalrongálók nem ússzák meg szabálysértéssel, az okozott kár ugyanis minden esetben több mint 50 ezer forint, így az már bűncselekménynek számít. Egyes esetekben akár több százezres kárt is okoznak a graffitisek – közölte [namelink name="Kozák Péter."] Az igazgató hozzátette, a BMW-s fiatalokkal is kifizettetik az általuk okozott kárt. A letarolt Felső Tisza-parti szakasz kijavítását egy hónapon belülre ígérte.

Kevesebb a rongálás


A városi rendőrkapitány éves beszámolójából kiderül, hogy tavaly összesen 123 esetben szereztek tudomást rongálásról Szegeden – írtuk meg (2016. április 13.: A tolvajok a határra mentek). Ez jelentős csökkenés 2010-hez képest, amikor 419 esetet regisztráltak. A graffitizés a rongálás minősített esete, a kár értékére való tekintet nélkül bűncselekménynek számít, és keményen fellépünk ellene – hívta fel a figyelmet [namelink name="Szenti Szabolcs"] a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az elkövetők többsége ugyanakkor gyermek-, illetve fiatalkorú, akik nem vagy csak korlátozottan büntethetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!