Szeged és környéke

2012.10.02. 19:35

Hatalmas felhőszakadás: az év legérdekesebb vihara Szegeden

Szeged – Egyik pillanatról a másikra teljesen elsötétült az ég Szeged felett. Ömlött az eső, pillanatok alatt 13 milliméternyi csapadék esett.

Segesvári Csaba

20:29 Egészen jól megúsztuk a vihart: [namelink name="Vad Róbert"] rendőrségi szóvivő elmondta, a vihar miatt nem hívták balesethez kollégáit, az autósok többsége – ez a szóvivő saját tapasztalata is – félreállt a viharban, vagy ha lehúzódni nem is tudott, akkor sokkal lassabban, óvatosabban vezetett, mint normál időjárási körülmények között.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | sanyarecords (galéria)


A tűzoltóknak és a katasztrófavédőknek sem volt gyakorlatilag semmi dolguk: mindössze két helyszínre riasztották a tűzoltókat, Szentes és Nagymágocs között, illetve a bordányi úton szakadt le egy faág, mindkét helyszínen hamar megoldották a letört ágak eltakarítását – tudtuk meg [namelink name="Tátrai János"] szóvivőtől.
"Viharközvetítésünk" véget ért, köszönjük, hogy velünk tartottak, esős fotóikat továbra is várjuk, küldjék be azokat a lenti űrlappal!

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Gyémánt Misi (galéria)



19:28 [namelink name="Tóth Tamás"] meteorológus az MTI-nek elmondta: az év legérdekesebb viharát élhették át a Tisza-parti város lakói. A vihar hevessége a nyár közepét idézte, júniusban, júliusban szokott ilyen lenni. Októberben ilyen típusú esőzés egyáltalán nem jellemző, ilyenkor az őszi légkörben a tartós, csendes eső a megszokott – tette hozzá.

Ződi Attila képrejtvénye. Mi a megfejtés? A helyszínben segítünk: Zápor-tó.

Ződi Attila képrejtvénye. Mi a megfejtés? A helyszínben segítünk: Zápor-tó.

Közlése szerint a mostani heves zivatar nem tartott tíz percnél tovább, és az automatamérés szerint 13 milliméter csapadékot hozott. Ez az októberi átlagmennyiség harmada, azaz nem volt jelentős mennyiség. A szakember ugyanakkor úgy fogalmazott: most egy olyan zivatarvonal alakult ki a Szeged-Budapest vonalon, amely „néhol még a nyarat is megszégyeníti".

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Német Zsolt (galéria)


19:17 És itt az első poén is a viharról! Vagy tényleg megtörtént a lenti esemény? :-/

Képi megoldás: olvasó-tudósító | damola

Képi megoldás: olvasó-tudósító | damola

19:07 Alig tíz perc alatt mintegy 13,5 milliméter csapadékot mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat szegedi állomásán. Az OMSZ narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki több megyére is. Őszidőben szokatlanul heves ilyenfajta zivatar, 70-80 kilométeres óránkénti sebességű szél is fújt, sőt Szeged mellett Hódmezővásárhelyen is esett jég.

Így autóztak a szegediek az október 2-i felhőszakadásban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Vihar (Szupercella?) érkezése Szeged-Rókusra (2012. október 2.)

18:22 Kommentelő olvasónk, csonakos nemhivatalos csapadékmérője Tápén 21 millimétert mért.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Nevem senki (galéria)


18:08 Olvasóink információi szerint az Árkádot sem kímélte a heves esőzés: a második emeleti üzletsornál az álmennyezetből folyik az eső, átázott a gipszkarton. Folyamatosan takarítják a folyosót és az üzleteket. Az alagsori Sparban is áll a víz.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító | Kovács Pál (galéria)


18:02 Az Újszegedi Kisstadion és a Székely sor is inkább egy nagy tóra emlékeztet most, mint útra és sportpályára. A Tisza Volán Focisuli korosztályos csapatainak edzői időben észlelték a veszélyt, így a srácok nem áztak meg, a csapattagoknak néhány csepp jutott csak az esőből. A gyerekek és a szülők 20 percig az öltözőben várakoztak, hogy csendesedjen a vihar. Amikor alábbhagyott az eső, akkor mindenki megdöbbenve látta, hogy a műfüves pályák teljesen vízben állnak. Csónakkal könnyebben lehetett volna közlekedni, mint gyalog. A parkoló autók megközelíthetetlenek voltak a bokáig érő vízben. A Székely soron a gépkocsiknak tengelyig ér a víz.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: Szeged Panoráma (galéria)


17:58 Olvasóink információi szerint Tarjánban borsó nagyságú jég is esett.

Gigantikus viharfelhők Szeged belvárosa fölött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


17:51 Kollégánk [namelink name="Panek Sándor"] mobiltelefonos képei a Passzázson készültek.

Gigavihar Szegeden, ahogy olvasóink látják. Fotó: Panek Sándor - mobiltelefonnal készült felvétel (galéria)


17:47 Kecskésen a szerkesztőségünk "háta mögött" már süt a nap... Nem mellesleg a hőmérőnk 17 fokot mutat, a vihar előtt 26-oit jelzett, azaz "pillanatok alatt" kilenc fokot hűlt a levegő.


Korábban írtuk:
Szeged Belvárosában hatalmas mennyiségű eső esik: A hidat nem lehet hatvan méterről látni a rakpartról. Az autók a hömpölygő vízben araszolnak. Az elmúlt pár percben használhatatlanná váltak a mobiltelefonok, sem hívni, sem hívásokat fogadni nem lehetett a T-Mobile hálózatán. Mindenhol áll a víz a belvárosban.

Gigantikus viharfelhők Szeged belvárosa fölött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!