Szeged és környéke

2016.12.17. 08:50

Havi 250 ezer forint fixszel az ember könnyen viccel

Szeged - Olvasóink harmada beérné nettó 250 ezer forintos havi fixszel, abból már nyugodtan tervezhetne - derült ki a delmagyar.hu körkérdéséből. Az országos átlagnál viszont jóval többen elégedetlenek a mostani anyagi helyzetükkel.

Dombai Tünde

– Legalább a duplája kellene a mostani fizetésemnek. Akkor elérném a havi nettó 300 ezer forintot – mondta az egészségügyben dolgozó Éva. A középkorú szegedi nő akkor utazásra, pihenésre költene. Erre most egyáltalán nem futja a rezsi és a napi bevásárlás mellett. Azzal is tisztában van, hogy a vágya álom marad.


Csilla szellemi foglalkozású, beérné 250 ezer forinttal, akkor tartalékolna valamennyit havonta, erre most gondolni sem mer. Pihenésre költene meg félretenne [namelink name="Kecskeméti Anikó"] és barátnője, kolléganője, [namelink name="Ördög Zsuzsa"] is. Úgy érzik, ehhez a mostani fizetésük kétszeresére lenne szükségük, ami esetükben is 250 ezer forint lenne. Nem telhetetlen [namelink name="Jani Dóra"] sem, az 500 eurós (nagyjából 158 ezer forintos) havi keresetének másfélszeresével már nyugodtan tervezne.

 

Jani Dóra a jelenlegi keresete másfélszeresét, 240 ezer forintot szeretne. Nincs gondja a fizetésével Hlavátsch Péternek, de ő 300-400 ezer forint között kap. Fotó: Frank Yvette

Jani Dóra a jelenlegi keresete másfélszeresét, 240 ezer forintot szeretne. Nincs gondja a fizetésével Hlavátsch Péternek, de ő 300-400 ezer forint között kap. Fotó: Frank Yvette

Jelenleg Nápolyban egyetemista, mellette bébiszitterkedik és tolmácsolást vállal. Mivel 300 euró csak az albérletére megy el, meg kell néznie a boltban, hogy az olcsóbb élelmiszereket válassza. Rokona, Hlavátsch Péter kamionos, és mert ezzel 300 és 400 ezer forint között visz haza havonta, nincs oka panaszra. Jut belőle nyári szabadságra, félre is tesz, elégedett jelenlegi helyzetével.


A magyar lakosság kétharmada elégedetlen az anyagi körülményeivel egy felmérés szerint. A Jófogás és a GKI több mint 10 ezer internetezőt kérdezett meg a pénzköltési szokásairól. Kiderült, hogy a válaszadók háromnegyedét az tenné boldoggá, ha a jelenlegi keresetét a felével megemelnék. Spórolni és extrákra költeni pedig akkor tudnának, ha legalább 250 ezer forint keresnének. A legfiatalabbakról, vagyis a kilencvenes évek végén vagy azután születettekről kimutatták, hogy a pénz egyáltalán nem játszik hangsúlyos szerepet az életükben.

 

Ők az átlagnál többet keresnek, havi nettó 158 ezret, és ebből 68 ezret szabadon elkölthetnek. Az átlagos bér havi nettó 145 ezer forint körül mozog a válaszadók körében, ám ennek javát a kötelező kiadásaik emésztik fel. A tesztet kitöltők mindössze 14 százaléka nyilatkozta azt, hogy az alapvető költségein felül egyéb vásárlásokra is telik, sőt spórolni is tud. Azok, akik a legalacsonyabb, havi maximum 120 ezres nettó fizetést kapják kézhez, azt mondták: havonta legfeljebb 40 ezer forintból gazdálkodhatnak szabadon.


Azok fele, akik nehezen jönnek ki a fizetésükből, hónapról hónapra megélhetési nehézségekkel küzd. A kutatás arra is rávilágít, hogy a kedvezőtlen anyagi körülmények legfőbb oka a lakás-, illetve diákhitel-törlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!