Szeged és környéke

2017.08.07. 13:03

Horgász is került a töltött káposztába

Kánikulában is helytálltak a főzők szombaton Röszkén, a XXIII. Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző Versenyen, ahol 27 csapat mérte össze kulináris szakértelmét.

Arany T. János

– Én vagyok benne a horgász, az meg a káposzta – magyarázta Asztalos Ferenc, a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület főszakácsa, aki a káposzta horgász módra nevet adta főztjének. Szombaton a röszkei sportpályát 23. alkalommal népesítették be az indulók a nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenyen. Idén 27 csapat vállalta a megmérettetést. A horgászok a 200 adag káposzta mellé 50 kiló keszeget és kárászt ropogtattak el barátaikkal főzés közben.


A zsűri – Frank Zsolt mesterszakács, Csányi László, Mórahalom alpolgármestere és Fülöp Pál röszkei önkormányzati képviselő – már főzés közben szigorú tekintettel követte figyelemmel a főzéstechnológiai folyamatokat és a különlegességeket. A sült hal láttán Frank Zsolt, Frank Sándor mesterszakás, csárdagazda fia néhány percre ott ragadt, mint mondta, neki ez a hazai pálya.


Nem aprózta el a munkát a Röszkei Gazdaasszonyok csapata: négy üstben, 55 kiló húsból 935 káposzta főtt, amit péntek reggeltől péntek estig göngyöltek. Vezetőjük, Vass Róbertné Zsanett elárulta, szalonnabőr is került az ételbe, ami sűríti a szaftot, a csöves csont pedig jó ízt ad neki. Nem csoda, hogy ennyi étellel készültek a gazdaasszonyok, ők lakatták jól a lovasokat és a gazdakör tagjait.

 

Galéria kép


 A legjobb hangulat idén is a Pancser csapatnál volt, akik egy vicces installáció – egy vécébe hányó bábu – mellé egy felfújható gumimedencét is felállítottak a gyerekek legnagyobb örömére.


A mórahalmi csapat, a Napfény Nyugdíjasklub egyik tagja, Puskásné Tóth Margit saját maga által sózott és füstölt csülköt is főzött, ezzel ízesítve a töltött káposztát. A duplán töltött káposzta fantázianevű étel titkára is gyorsan fényt derítettünk, a csapat főszakácsa László László volt, akit mindenki csak dupla Lacinak ismer, innen az elnevezés.

 Mórahalmi siker

 A XXIII. Nemzetközi Töltöttkáposzta-főző Verseny harmadik helyezettje a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület főztje lett, második helyen a Magyarkanizsai Gasztroklub, a dobogó legfelső fokán pedig a mórahalmi Napfény Nyugdíjasklub végzett.


A legimpozánsabb megjelenésű töltött káposztáért járó díjat Rácz László amatőr királyi szakács, a szatymazi Fakanál klub atyja nyerte, a legtradicionálisabb káposztáért járó különdíjat pedig a Röszkei Gazdaasszonyok vihették haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!