Szeged és környéke

2016.08.01. 22:15

Hová vigyelek, elektronikus hulladék?

Tönkrement fülhallgatók, kisebb háztartási gépek, kábelek, ki tudja már, milyen mobiltelefonhoz tartozó töltők és társaik várják a fiókban, sufniban sorsuk további alakulását. Merthogy gyűlnek az évek során, nincs szívünk a kommunális hulladékba dobni, nem is lehet(ne). Akkor hát hová tudjuk vinni?

Vőneki Ádám

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján kutakodva kiderül, hogy hulladékudvarokban lehet a lakosság által kitermelt elektronikus berendezésektől díjmentesen megszabadulni – már ha az ügyfél eleget tesz a honlapon megjelölt követelményeknek. Ez abból a szempontból nem szerencsés, hogy az udvarok a város szélén találhatók. Csak és kizárólag? – tettük fel a kérdést, mivel mi a városon belül szeretnénk gyorsan megszabadulni egy tönkrement fülhallgatótól és kábeltől, így bővebb tájékoztatásért felkerestük az ügyfélszolgálatot, milyen lehetőségei vannak egy kábelboglya-tulajdonosnak, aki ettől nagyon szívesen, a városon belül szabadulna meg.

 

Az ügyfélszolgálaton – ahol egyébként nagyon kedvesen válaszoltak a kérdésekre – azt az információt kaptuk, hogy a városon belül nincsenek erre a célra kihelyezett konténerek, így a tudatos embernek fognia kell magát, és a lakcíméhez rendelt hulladékudvarba kell szállítania ezeket a tárgyakat. Egy másik ügyfélszolgálatos azt javasolta még, nézzük meg az Árkádnál, neki úgy rémlik, mintha lenne ott veszélyeshulladék-konténer.

 

Az Árkád ügyfélszolgálatos munkatársainak tudomása szerint van ilyen konténer az épületben, de azt a személyzet részére tartják fenn, nem publikus gyűjtőhely. Érdeklődjünk a Media Marktban.

 

A Media Marktban arról tájékoztattak, hogy bár nem kötelességük bevenni ezeket az eszközöket, csak ha vásárol is az illető náluk egy ugyanolyan kaliberű eszközt, ők a környezettudatosságra ügyelve mégsem zárkóznak el ez elől. Így ott az ügyfélszolgálaton kisebb tárgyakat mint mobilokat, töltőket, videómagnókat, DVD-lejátszókat, stb. le lehet adni. Mi egy tönkrement vezetékes egeret hagytunk ott.

 

Hogy a városon belül miért nincs arra lehetőség, hogy a kisebb elektromos berendezésektől megszabaduljunk, arra a következő választ kaptuk Biacsi Schön Árontól, az SZKHT munkatársától. - A probléma, hogy vannak olyan elektromos berendezések, amelyek egyben veszélyes hulladékoknak is számítanak, és azokat az ügyfél nem biztos, hogy megfelelően tudná szétválasztani. Így az a biztos, ha a városon kívüli hulladékudvarokban helyezik el az elektromos eszközöket, berendezéseket, ahol a megfelelő gyűjtőbe kerülnek majd az ottani személyzet segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!