Szeged és környéke

2016.04.11. 12:08

Ingyenes készpénzfelvétel: van, aki nem hajol le 900 forintért

Aki nem nyilatkozott a bankjának, hogy ingyen szeretne havi 150 ezer forint készpénzt felvenni, a két lehetséges alkalommal 900 forintot fizet a műveletért.

F. K.

– A 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvéttel azért nem élek, mivel nincs akkora fizetésem – mondta[namelink name=" Kissné Berta Rozália"]. – Az ismeretségi körömben sincs olyan, aki ennél többet keresne, vagy a számlák kifizetése után még maradna egy jelentősebb összeg a számláján. Általában egyszer vesznek fel egy nagyobb összeget.


[namelink name="Fülöp Beáta"] csak annyit árult el, aláírt a bankjánál, él is az ingyenességgel, havonta kétszer. Bauer Katalinnak nincs bankkártyája, de hogy miért, arról részleteket nem árult el.


Miért kérdeztük az utca emberét? Egy felmérés szerint az emberek negyede nem használja ki az ingyenességet, és inkább fizet a kártyás készpénzfelvételért. Pedig csak egy nyilatkozatot kellene aláírni. Két évvel ezelőtt hozták meg azt a döntést, hogy havonta kétszer, maximum 150 ezer forintos határig nem kell a pénzfelvételnél tranzakciós illetéket fizetni. Ehhez egy nyilatkozatra volt szükség. Utólag csak gyanítani lehet, hogy sok ügyfél számlacsomagjához járt néhány ingyenes készpénzfelvétel a bank saját ATM-jében havonta, ezért nem írtak alá, a többi ok ismeretlen...


Aki nem kérte az ingyenességet, az a most hozzáférhető számlacsomagokkal drágábban bankolhat. Az ATM-es készpénzfelvételnél szinte minden bank felszámítja a tranzakciós illetéknek megfelelő 6 ezrelékes díjat. Saját ATM-nél legalább 900 forint ugrik a számláról, másik bank automatájánál pedig még vastagabban fog a ceruza: pluszban, a 900 forinton felül 1–1,5 százalékos díjat is felszámolhatnak egy-egy tranzakció után. Akár 3000 forintunkba is kerülhet a készpénzfelvét 150 ezer forintnál.

Már történelem a tranzakciós illeték


2013. január 1-jén vezették be a tranzakciós adót a banki műveletekre: a készpénzfelvételt 3 ezrelék, az utalást 2 ezrelék illeték sújtotta. Majd augusztus 1-jétől a készpénzfelvétel illetékét a duplájára, 3-ról 6 ezrelékre emelték, a többi műveletre pedig 2 helyett 3 ezreléket számítottak fel. 2014. február 1-jétől havi 150 ezer forintot mindenki ingyen vehet ki a bankautomatából. (Ingyenes lesz a készpénzfelvétel, 2013. november 30.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!