Szeged és környéke

2010.01.17. 20:17

Japánban is a fiúkat hallgatják

Szeged - Japán meghódítására készül a szegedi Szűcs testvérpár: a srácok decemberben megjelent, Dallamhajtások című cédéjüket dobják piacra a szigetországban.

Bobkó Anna

A két fiatalember Tari Dorottya énekessel karöltve moldvai, felvidéki, dél-alföldi, dunántúli és gyimesi népdalokat szólaltat meg különleges hangszereken. A fiúk együttvéve már több mint tíz zeneszerszámon játszanak, csak néhányat megemlítve: blokkfőtén, dudán, gordonkán, kobzon és tamburán.

Az autentikus dallamok szeretetét népzenész édesanyjuktól örökölték, aki sokat gyakorolt otthon: így a fiúk tulajdonképpen ezen a műfajon nőttek fel. Lakásukban mára több tucat különleges hangszert gyűjtöttek össze, hiszen utazásaik alkalmával mindig beszereznek egy újat. Szilárd és Bálint több országos versenyen is dobogós helyezést ért el, az Új élő népzene és a Táncház című válogatásalbumon is szerepelnek.

Szűcs Szilárd és Bálint célja, hogy megismertesse korosztályával az autentikus népzenét. Fotó: Frank Yvette

Szűcs Szilárd és Bálint célja, hogy megismertesse korosztályával az autentikus népzenét.
Fotó: Frank Yvette

– Célunk, hogy megismertessük a saját korosztályunkat az autentikus magyar népzenével és a különleges hangszerekkel – fogalmazott Bálint, akitől megtudtuk: első lemezbemutató koncertjüket február másodikán a Bálint Sándor Művelődési Központban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!