Szeged és környéke

2012.07.08. 22:38

Jegyzett jegyzői esetek a megyében

Csongrád megye - Román Évát méltatlanság miatt felmentették, Hevesi Tamást fegyelmivel elbocsátották, Kerekes Tibort indoklás nélkül leváltották, Somodi Lilla pedig önként lemondott. Négy jegyző – négy eset a megyéből.

Szabó C. Szilárd

Lapunkban megírtuk, hogy június 4-én a deszki képviselő-testület méltatlanság miatt azonnali hatállyal megszüntette [namelink name="Román Éva"] jegyző önkormányzati szolgálati jogviszonyát. A jegyző csupán 3 napot dolgozott a hivatalban, miután visszatért a gyedről. Azt nem tudni, miért volt méltatlan a posztjára, miért mentették fel, mert senki sem nyilatkozott az ügyben. Román Éva munkaügyi bírósághoz fordult.

Csongrád megyében nem ez az első eset, hogy egy képviselő-testület elküldi a jegyzőjét. Két éve Mindszenten [namelink name="Hevesi Tamás"] jegyzőt – aki ellen 500 ezer forint vásárlási előleg jogtalan felvétele miatt indítottak eljárást – fegyelmivel bocsátotta el a testület. A képviselők azért sújtották hivatalvesztéssel a mindszenti jegyzőt, mert úgy találták, hogy több szabályt is megszegett, és beosztottjait, köztisztviselőket szabálysértésre utasított. Hevesi tagadta a vádakat, és eljárási hibákra hivatkozva beperelte az önkormányzatot. A bíróság neki adott igazat, formai hibák miatt hatályon kívül helyezte a fegyelmi határozatot, és különböző jogcímeken – elmaradt munkabér, végkielégítés – bruttó 6,3 millió forintot ítélt meg számára.

A dolog pikantériája, hogy Hevesi Tamást a 2010-es önkormányzati voksoláson megválasztották képviselőnek a mindszentiek. Hevesi elmondása szerint tavaly önálló képviselői indítványában javasolta, hogy az önkormányzat az ügyvédi felelősségbiztosítás terhére követelje vissza a 6,3 millió forintot attól a szegedi ügyvédi irodától, amely szerinte hibázott a Hevesi kontra önkormányzat munkaügyi perben. Lapunk Zsótér Károlyt is megkereste, de a mindszenti polgármester nem kívánt nyilatkozni a kártalanítási ügyben.

Kisteleken önként mondott le a jegyző

[namelink name="Somodi Lilla"] önként mondott le Kisteleken a jegyzői tisztségről – mondta lapunk érdeklődésére [namelink name="Horváth János"]. A kisteleki önkormányzati képviselő elmondta: az iskola új tornatermének napokban megtartott átadási ünnepsége után arról tájékoztatta a városházán a képviselő-testület tagjait [namelink name="Nagy Sándor"] polgármester, hogy Somodi Lilla önként lemondott a posztjáról. Horváth János elmondta, hogy a képviselők elköszöntek a jegyzőtől.

Időközben Hevesi Tamást megválasztották Magyarcsanád jegyzőjének. A tisztséget május 2-a óta tölti be a Makótól 13 kilométerre fekvő, mintegy 1600 lakost számláló településen. Mivel összeférhetetlenség állt fenn, Mindszenten lemondott a képviselőségről. Helyére [namelink name="Párkányi László"] került be a testületbe.

Bordányban tavaly februárban indoklás nélkül küldte el a képviselő-testület [namelink name="Kerekes Tibor"] címzetes főjegyzőt, aki 21 évig dolgozott az önkormányzatnál. A testület felmentéssel szüntette meg Kerekes közszolgálati jogviszonyát, aki a megyében elsőként kapta meg 2003-ban a címzetes főjegyzői címet. Mint ahogy Deszken, úgy Bordányban is csak találgatták a leváltás hátterét. [namelink name="Tanács Gábor"] polgármester akkor csupán annyit mondott lapunk érdeklődésére, hogy nem kell indokolnia, ezért nem is indokol. Kerekes Tibor nem fordult munkaügyi bírósághoz. – Azért nem peresítettem a dolgot, mert a törvény nem adott lehetőséget arra, hogy megtámadjam az indoklás nélküli felmentésről szóló képviselő-testületi határozatot. Ez a törvény három hónapig volt hatályban, utána megsemmisítette az Alkotmánybíróság, de nem visszamenőlegesen – mondta Kerekes Tibor.

A bordányi jegyző kirúgása után az Alkotmánybíróság tavaly áprilisban alkotmányellenesnek minősítette a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény azon passzusát, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indoklás nélküli felmentését. Az Alkotmánybíróság úgy fogalmazott: az indoklás nélküli felmentés lehetősége sérti a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát, valamint az emberi méltósághoz való jogot.
Kerekes Tibor 2011. május 2-a óta a Kecskeméttől 30 kilométerre lévő, közel 3300 lelkes Orgovány címzetes főjegyzője. Elmondása szerint az önkormányzattól szolgálati lakást kapott, ahol családjával él együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!